Färska fikon

Jag är barnsligt förtjust i färska fikon. På våra breddgrader är de inte alltid så lätta att få tag i, särskilt inte om man vill ha fina fikon fulla av solmogen smak. Men ibland så här i augusti-september kan de dyka upp i affären och då passar jag gärna på.

Jag serverar dem färska, som de är, till efterrätt. Kanske tillsammans med färska hallon – smakerna passar förvånansvärt bra ihop. Det blir en enkel men raffinerat god efterrätt i sann Medelhavsanda. Den som vill serverar fler frukter till.

Eller så gör jag en förrätt som jag sett Jamie Oliver göra – man skär fikonen i klyftor fast de får hänga ihop längst ner (se bilden). De uppskurna fikonen läggs i en ugnsfast form som gnidits in med olivolja. Ovanpå de öppnade fikonen smular man lite chèvre och ringlar olivolja över. Därpå åker de in i ugnen på 225 grader helt kort för att gratineras. När de tas ur ugnen arrangerar man italiensk skinka, prosciutto, över dem. Det går också utmärkt att ta spansk jamón serrano. Några tag med pepparkvarnen, flingsalt och ringla olivolja över. Dekorera gärna med blad av färsk basilika och det är klart att servera för gästerna att njuta denna vackra och oerhört goda förrätt med alla ljuvliga smaker från Medelhavet.

Mycket medelhavsglädje i köket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera