Okra i indisk curry

Okra är en spännande grönsak som används i både Afrika, Mellanöstern och Indien. I just den indiska matlagningen och läkemedelskonsten ayurveda är den känd för sina goda egenskaper för magen.

Okra har en naturligt redande effekt på såser och grytor. Jag tycker smaken är både god och lite spännande. Den gör sig bra i en curry med indiska smaker. När jag säger curry menar jag absolut inte den färdiga curryblandningen vi har här, utan just en indisk äkta curry som blandas själv av ingefära, vitlök, chili, spiskummin, gurkmeja, ev. lite bockhornsklöver, korianderfrön och eventuellt även blad samt svartpeppar och salt. Det är lättare än man kan tro att få till en underbar indisksmakande curry.

Den här indiska curryn på okra och tomat är lite torrare och passar bra att serveras som tillbehör till lax, kyckling eller kött. Den kan även serveras som en egen gryta med ris. Dubbla då receptet.

Du behöver:

400 gram okra

6 tomater, hackade och ev. skållade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2 cm ingefärsrot, skalad och hackad

1-2 schalottenlökar eller ½ gul eller röd lök, skalade och hackade eller strimlade

½-1 chili, hackad alt. ½ tsk chiliflingor (torkad chili somfinns på kryddburkar i t.ex. Santa Marias sortiment)

1 tsk gurkmeja (gult pulver gjort på en mindre aromatisk släkting till ingefära som ger färg och är mycket nyttig)

½ tsk spiskummin

ev 1/4 tsk bockhorsnklöver

½ tsk korianderfrön (kan uteslutas om du inte har det)

några rejäla tag på svartpepparkvarnen

salt – smaka av!

ev. färsk koriander, framför allt till serveringen

olivolja eller annan olja till stekningen

Gör så här:

Skär av en liten bit på kortändarna av okran om de är vissna eller mindre fina. Lite större delar du i bitar. Mina var hemodlade av min mor på landet och ganska små så jag lät dem vara hela. Skålla gärna tomaterna, särskilt om de verkar tjocka i skalet. Det gör du genom att doppa dem i kokande vatten ett tag, lyfta upp och spola i kallt vatten – sedan skalar du dem lätt. Hacka tomaterna.

Hacka vitlöken, schalottenlöken eller den lök du valt, ingefäran och chilin.

Hetta upp några msk olja i en stekpanna eller gryta (gärna gjutjärnsgryta) och lägg i hacket av lök, vitlök, ingefära och chili. Rör runt ett tag. Tillsätt de övriga kryddorna utom korianderblad. Rör runt hela tiden så smakerna frigörs. Tillsätt tomaterna och efter ett litet tag okran. Tillsätt en skvätt vatten och låt stå och puttra. Du kan komma att behöva tillsätta lite mer vatten. Låt puttra tills okran är mjuk. Smaka av om mer kryddor behövs, mer vatten, salt?

Servera som tillbehör eller som en mustig gryta med ett gott ris och kanske några fler indiska rätter.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera