Pasta med grönsås

Den här superenkla men fantastiskt goda såsen har jag lagat sedan jag var 16 år. Den är helt otroligt snabblagad – blir klar medan du kokar pastan! Och den brukar trots mina fördomar bli en riktig favorit bland barn!

Ibland har jag ca ½ dl grädde i såsen, men tycker att den gör sig alldeles utmärkt utan grädden – dessutom blir det ju nyttigare då. Om man vill kan man göra en lite lyxigare variant med hackade pinjenötter eller valnötter, då får den ännu mer karaktär av en spenatig pesto.

Du behöver:

Ett paket fryst hackad spenat

Olivolja, 1-1½ dl (ja, det stämmer! – såsen blir lite som pesto)

1-2 vitlöksklyftor, skalade och skurna på längden

Riven parmesanost, 1-2 dl

Nymald svartpeppar

Örtsalt eller flingsalt (jag tar gärna Trocomare eller Herbamare örtsalt, men det brukar inte behövas så mycket, eftersom osten ger sälta)

Ev. lite grädde, 2-3 msk

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och koka pastan under tiden som du lagar såsen.

Gör så här:

Lägg spenaten i en kastrull tillsammans med olivoljan och vitlökarna. Låt värma så spenaten tinar och värms om du använt den praktiska frysta hackade spenaten. När oljan och spenaten värms frigör vitlöken sin milda smak utan att ta överhanden, eftersom den endast ligger i hel (i halvor) och ger smak. Vill man ha rivigare vitlökssmak kan man självklart pressa i vitlöken. När såsen är varm och pastan är kokt rör du snabbt i riven parmesan och kryddar med peppar och ev. salt. Ta direkt kastrullen av värmen så inte osten får såsen att gegga igen alldeles. Servera direkt med den nykokta avrunna pastan och gärna med lite extra riven parmesan över hela rätten. Hoppas det här ska bli en favorit även hos dig!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera