Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Goda middagar på resterna
Categories: JUL, RESTER, TIPS!

Efter helger som jul och nyår står man ofta där med ett gäng rester som kan vara svårt att veta vad man ska göra av. Därför kommer här lite tips på rätter du kan laga på kvarbliven seglivad julskinka och andra saker.

Två utmärkta tips är pastasås och frittata, den italienska öppna omelett som kan fyllas med snart sagt vad som helst. Ett klassiskt tips är Hirams drömskinka där skinkskivorna marineras i sherry eller portvin för att sedan gräddas i ugn under ett täcke av grädde med smak av chilisås och curry – det blir ljuvligt gott tillsammans med starkvinet och pressad potatis samt en generös grönsallad vid servering.

Eller så kan man göra en paj och fylla den med de rester man har. Utgå gärna från receptet här bredvid där jag använt julskinka och broccoli i en härlig stuvning smaksatt med vitt vin. Eller gör fyllningen med äggstanning där du blandar hela uppvispade ägg med mjölk eller gräddmjölk, titta på kategorin pajrecept som du finner i kolumnen till höger. Där kan även höstpajen ge inspiration till hur du använder överblivet kött i en supergod paj.

Pastasåser kan ju göras på vad du nu har i kylen, vare sig du väljer att göra en tomatbaserad sås och ha i uppskurna rester av olika slag i den, eller du väljer att göra en sås med grädde och/eller crème fraîche, gärna örtkryddor och en skvätt vitt vin och sedan dina rester. Eller så gör du bara en sås à la Italia där dina uppskurna rester på kött och grönsaker fräses upp i en rejäl skvätt olivolja, gärna med lite vitlök, en skvätt vitt vin ovanpå det för att sedan blandas med den nykokta al dente-pastan.

Bon appétit på dina rester önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hamamrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply