Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pocherade ägg med rökt lax
Categories: ÄGG, BRUNCH, FISK & SKALDJUR, LAX

Så var det det här med pocherade ägg. Jag älskar dem, men oj vad jag tycker det är svårt att laga dem. Jag lagar med relativ lätthet den mesta mat, men av någon anledning tycks alla recept och goda råd om hur man pocherar ägg som klämkäcka tillrop utan verklighetsförankring. Den som har några bra tips får gärna höra av sig!

Trots, eller kanske just på grund av detta, har jag givit mig i kast med några fåfänga försök att bemästra konsten att pochera ägg. Det gick ganska okej just den här gången.

Här har de serverats med skivor av rökt lax till en brunch.

Du behöver:

2 ägg per person

kokande vatten som saltas och får 1 msk ättika eller vitvinsvinäger i sig precis innan pocheringen

rökt lax i skivor

sallad, tomater eller vad du vill servera till

Gör så här:

Koka upp vatten, salta och häll i ättika eller vinäger.

Häll ägg i en kopp, vänd försiktigt ner ägget i vattnet som du precis tagit från värmen så det inte bubblar längre. Ös ägget med det heta vattnet. Efter några minuter, när vitan stelnat men gulan fortfarande är lös tar du försiktigt upp ägget och låter det rinna av lite. Krydda med peppar, salt (gärna örtsalt som Trocomare eller Herbamare) och kanske lite chilikrydda. Jag tycker om att servera med tabasco som jag droppar i ägget när jag skurit upp det. Servera direkt med laxskivorna och övriga tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply