Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kokt broccoli med olivolja och salt, ev. lite citronskal


Ett underbart tillbehör till i stort sett vad som helst. Fast jag kan tycka att det är underbart att äta bara en stor portion broccoli och lite ris med soya till lunch.

Om du får broccoli över kan du med fördel steka upp den nästa dag, med lite vitlök och kanske lite chili, kanske med pasta till en ny rätt. En favorit är att ta ris som blivit över och steka med överbliven broccoli, ingefära, vitlök och chili till en underbar asiatisk lunchrätt som du häller soya över strax innan servering: Fried Rice.

Du behöver:

Broccoli – så mycket du tror går åt, jag brukar behöva koka ganska stora mängder eftersom den har en strykande åtgång i mitt kök…och det överblivna använder du nästa dag i någon ny god rätt…

Kokande vatten

Olivolja – eller smör (eller både ock)

Salt

Ev. lite finrivet citronskal (helst från ekologiska citroner)

Gör så här: 

Jag använder alltid både buketterna och stjälkarna (se bilden). Tycker nästan att stjälkarna är ännu godare med sin mjälla fina smak och konsistens. Om stjälken hunnit bli lite hård och vedartad tar du bara kniven eller en potatisskalare och skalar av det yttersta lagret och finner sedan en ljuvligt mjäll grönsak med underbar smak! Stjälkarna tar lite längre tid att koka, så jag brukar göra i ordning topparna samt stjälkarna som jag antingen skär i skivor (”broccolikarameller” kallar barnen dem för) eller i stavar medan vattnet kokar upp – så lägger jag i stjälkarna ett tag före topparna som jag försöker dela till mindre knippen – bäst att bara göra ett litet snitt underifrån och sedan dra isär så blomknopparna hålls så oförstörda som möjligt och inte krossas av kniven. Jag brukar faktiskt aldrig ha salt i kokvattnet, utan strör lite flingsalt över de färdigkokta broccolibitarna och ringlar lite olivolja över, eller en klick smör. Det viktiga är dock att tänka på att aldrig ha lock på när du kokar gröna grönsaker – då behåller de sin fina gröna färg! Känn med en sticka eller knivspets när de är klara – det är godast att inte låta dem bli för överkokta. Låt rinna av i ett durkslag och häll tillbaka dem i kastrullen eller i ett uppläggningsfat eller –skål. Ringla olivolja över, eller lägg i några klickar smör och smula lite flingsalt över. Voilà – så enkelt är det!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarkiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply