Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Peppar- och konjakssås

IMG_9476

Ända sedan första gången jag smakade peppar- och konjakssås har jag varit förtjust i denna smakfulla sås, gärna med en riktigt god bit kött. När dottern var liten och jag hälsade på farmor och farfar en gång i Frankrike berättade farmor att hon hade handlat alla ingredienser och ville stå bredvid när jag lagade pepparsåsen. – Åh, tar du så mycket konjak, åh, tar du så mycket IMG_9475peppar… Man kan inte snåla med vare sig det ena eller det andra när det gäller att få till en god sås och just alkoholen är smakbärare – alkoholen förångas vid tillagningen och bara den goda smaken blir kvar.

Den här såsen blir som alltid godast när den görs på en riktigt bra fond. I brist på det kan du använda fond på flaska och i sista hand på tärning, men då är det viktigt att den inte är för salt och du får sannolikt utesluta salt eller soja.

Du behöver:

1 msk vitpeppar, helst som rostats i torr stekpanna några minuter för att IMG_9478frigöra smakerna

1-2 msk grönpeppar

2  schalottenlök, skalad och finhackad

2-3 msk konjak

3 dl kalvfond (alternativt köttfond – ju bättre kvalitet desto bättre resultat!)

1/2-1 dl Noilly Prat (torr vermouth)

3-4 dl grädde

ev. soja för extra sältaIMG_9482

smör till stekning

Kött enligt tillgång och smak

Gör så här:

Fräs schalottenlöken i en rejäl klick smör. Tillsätt de vitpepparkornen antingen hela eller grovstötta i mortel. Tillsätt även grönpepparn – jag brukar smula dem en aning bara.

Tillsätt Noilly Prat och låt koka ihop i några minuter innan du även tillsätter kalv- eller köttfonden. Låt koka ihop och reducera tills hälften återstår. Tillsätt sedan grädden och låt koka i ca 10 minuter till tills såsen är tjock och simmid. En bra sås reder sig själv heter det och jag försöker alltid undvika att reda mina såser med mjöl eller annat. (Det enda undantaget är béchamelsås.) Tillsätt konjaken och koka upp igen, låt puttre lite. Smaka av så att sältan och pepparstyrkan är bra. Soja är bra för fin sälta. Sedan har du din goda sås färdig att servera till kött, fågel eller fisk.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply