Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kyckling på grillen

IMG_2631

Att grilla kyckling hel är lättare än man kan tro, och blir fantastiskt gott. Det brukar vara maken som fixar till och grillar kycklingen, han fyller den med citron och färska örter och stoppar sedan smör blandat med örter, salt och peppar under skinnet som gör kycklingen saftig och underbar i smaken. Sedan gäller det bara att ha en grill med lock och vända den ganska ofta så belönas du rikligen med en härlig middag. Välj de tillbehör du önskar och har tillgång till. Jag brukar IMG_2626IMG_2632antingen bara göra någon eller några grönsaker till, eller kanske en risotto med grönsaker bredvid. Grillad potatis är också mycket gott. Förkoka dem, pensla dem med rikligt med olivolja och rosmarin samt salt och lägg dem sedan helt kort på grillen strax innan servering. Tips på tillbehör samt såser och kryddsmör finner du i respektive kategori i kolumnen här till höger.

Gör du dessutom en marinad att lägga kycklingen i såväl före som efter grillningen får du extra saftighet och smak. På bilden har jag serverat kycklingen med ett härligt italienskt tillbehör på små zucchini och färska tomater, recept publiceras i eget inlägg.

Du behöver:

1-2 kycklingar beroende på hur många ni är (överbliven kyckling blir en supergod sallad till lunch nästa dag)

1-2 citroner, delade i bitar (ibland tar vi även det rivna citronskalet i smörblandningen som åker under skinnet)

salt och peppar

färska örtkryddor – t.ex. rosmarin, timjan, dragon etc

en rejäl klick smör

olivolja att gnida in kycklingen med

Till marinaden:

olivolja, ca 1 dl

citronskal, rivet skal av en citron alt. bitar av citronskal (som du ser på bilden)

gul lök eller schalottenlök, 1-2 st, skurna i bitar

vitlök. 4 klyftor, skurna i bitar

färska örter – rosmarin, timjan…

ev. 2 msk soja, jag använder Kikkoman

1/2 dl vitt vin

peppar

Gör så här:

Blanda smöret med hackade örter, salt och peppar. Lägg försiktigt in det under skinnet som du lyfter med fingrarna. Fyll kycklingen med citronbitar och färska örter. Blanda ihop marinaden och lägg den hela kycklingen i den. Alternativt gnider du bara in den med olivolja och saltar och pepprar.

Lägg kycklingen på grillen när du fått fin jämn glöd, inte för tidigt när det är för hett och den bara riskerar att bli bränd. Vänd kycklingen ganska ofta. Stek den ca 1 timmer så att den är helt genomstekt och saften som kommer ur den när du sticker i den är klar, inte rosa.

Servera med de tillbehör du valt.

Buon appétito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska sommarKitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

Leave a Reply