Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Päronsorbet med spännande smaker

2368765

Jag älskar den här sorbeten, som får extra härlig smaksättning av stjärnanis och vanilj. Den blir len och underbar i smaken. Den kan också göras med mousserande vin i för extra festligheter. Du måste förbereda den här sorbeten i förväg, eftersom du först måste koka en kompott på päronen, men det är väl vält mödan:)

Som du ser på sista bilden här nedanför är den försvinnande god…

Om du vill göra den med champagen eller annat mousserande vin i kokar du kompotten på en deciliter mindre mängd vatten och ersätter det med vinet efter att du mixat kompotten, precis innan den ska hällas i glassmaskinen.

Du behöver för ca 4 personer:

5-6 mogna päron med fin smak

1 3/4 dl socker2368761

1 1/2 dl vatten

1-2 stjärnanisar, hela

1/2 vaniljstång, uppskuren på längden

1 tsk citronjuice för fräschör och som förhindrar att päronet mörknar av oxidationen

Gör så här:2368762

Skala päronen och skär fruktköttet i tärningar Pressa citronjuice över dem. Blanda socker och vatten tillsammans med stjärnanisen och vaniljen i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp på medelvärme medan du rör om då och då så att sockret löser sig. Lägg i päronbitarna och kanske lite mer citronjuice. Låt päronen småkoka tills de blivit mjuka och börjar falla sönder, det tar ca 10-15 minuter. Ställ kastrullen att svalna – i kallt vattenbad om du har bråttom. Ställ päronkompotten i kylen tills strax innan du ska köra glassen i glassmaskinen.2368763

Lyft ur stjärnanisen och vaniljen som du skrapar ur fröna på först. Kör kompotten i mixer till en slät puré. Häll den i glassmaskinen. Sorbeten brukar bli klar på ca 30-40 minuter, du märker det på att den snurrar runt runt fast på bladen i glassmaskinen. Servera direkt, gärna i skålar som du kylt ner så att inte sorbeten smältr direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar 2368764från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply