Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Röd currypasta

 

Röd curry används till kött, fisk och skaldjur. Det är som vanligt väl värt att göra curryn själv då det ger helt andra smakdimensioner än den köpta. Gör en stor sats och frys in i olika påsar så går det riktigt fort att laga till en spännande rätt vid andra tillfällen. 


10 svarta pepparkorn, lätt rostade i torr stekpanna

½ tsk spiskumminfrön, lätt rostade i torr stekpanna

1 rågad msk korianderfrön, lätt rostade i torr stekpanna

2 msk råa risgryn

12 stora torkade röda chilifrukter

1 stjälk lemongrass (citrongräs), finhackad

några cm färsk galangalrot (en släkting till ingefära, kallas även ka), eller frusen eller torkad (den torkade ska rostas lätt innan användning)

3 skivor fruset makrutskal (en slags lime med skrovligt skal som du kan hitta i asiatisk affär – använd annars lite vanligt limeskal som du river i eller skalar av med potatisskalare och strimlar därefter)

några cm färsk ingefära, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

4 schalottenlökar, finhackade

2 tsk räkpasta, kapi

½ tsk riven muskotnöt

½ tsk muskotblomma

1 tsk salt

½ msk matolja


Mal pepparkornen med risgrynen, spiskummin- och korianderfröna till ett fint pulver i kaffekvarn. Använder du torkad galangal/ka mal du den också. Chilifrukterna lägger du i blöt i kokande vatten för att mjukas upp under en timme. Om du använder torkad lemongrass och makrutskal kan du lägga det i vattnet med chilin för att mjukas upp också. Häll av vattnet och spara en del. Häll alla ingredienser i en mixer och kör på högt varv tills det blir en fin pasta. Tillsätt gärna lite av chilivattnet om pastan blir för fast, men se upp så den inte heller blir för soppig och lös.

 

Använd några msk av currypastan i den curry du ska laga. Kvarvarande currypasta steker du i matoljan under ständig omrörning på ganska låg värme tills börjar dofta, ca 5-7 minuter. Låt svalna och lägg i plastburkar med bra lock eller i dubbla plastpåsar.

 

Förmedlat genom Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com


Leave a Reply