Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Steak sandwich

IMG_0098

Kött kvar i kylen efter en tidigare middag och vardag när det ska gå fort att få mat på bordet. IMG_0097Då gör man lämpligen steak sandwiches – gott och enkelt som blev mycket uppskattat i mitt kök! Vitlöksstekt surdegsbröd toppades med salladsblad, det kalla köttet skuret i tunna skivor, tomatsalsa och rödlöksringar. Som tillbehör: potatisklyftor i ugn och rostade rotfrukter tillsammans med mer salsa och sallad.

Om du har kyckling kvar använder du det i stället.

 

Du behöver för 4 personer: 

kallt kött eller stek skuren i tunna skivor (har du sky eller t.ex. rödvinssås kvar kan du värma den och doppa skivorna hastigt innan du lägger dem på smörgåsarna)

1-2 skivor bröd per person, gärna surdegsbrödIMG_0096

1-2 vitlöksklyftor

olivolja till stekning

salt och peppar

salladsblad, gärna romansallad

1 rödlök, skalad och skuren i tunna ringar

färsk tomatsalsa (du hittar eget recept genom att söka på tomatsalsa i sökrutan uppe till höger)IMG_0094

Till klyftpotatisen: 

ca 16 potatisar, tvättade och skurna i klyftor

olivolja

rosmarin

salt och peppar

Till rotfrukterna: 

morötter, skalade och skurna i stavarIMG_0095

palsternackor, skalade och skurna i stavar

olivolja

timjan

Gör så här: 

Ta först fram köttet så det blir rumstempererat. Har du sky kvar häller du den i en liten kastrull för att värma lite senare.IMG_0090

Börja med potatisen, lägg de avtorkade klyftorna i en skål, ringla över olivolja, salta och peppra och smula över rosmarin. Rör runt så alla klyftor får olja och smaksättning på sig. Häll upp på en plåt och ställ klyftorna upp innan du ställer plåten i ugnen som du förvärmt till ca 200 grader.

Fortsätt med rotfrukterna – gör likadant som med potatisen men här behövs det lite mindre olja eftersom de inte suger olja på samma sätt på grund av att de inte är lika stärkelserika. Häll upp rotfrukterna på en plåt och ställ den också i ugnen. Byt plats på plåtarna efter ett tag så båda får fin färg och blir mjukstekta.

Har du ingen färdig tomatsalsa gör du den medan potatis och rotfrukter IMG_0091steks i ugnen.

Skölj och torka salladen och lägg i en skål. Skiva rödlöken och lägg i en skål.

Skiva köttet tunt, salta och peppra. Om du har sky hettar du upp den och har beredd att doppa köttskivorna i precis innan du ska montera sandwicharna och servera. Stek brödskivorna i olivolja strax innan det är dags att servera. För mild vitlökssmak gnider du in brödskivorna först, vill du ha mer umpf pressar du vitlöken på eller tillsätter vitlöksskivor under IMG_0092stekningen.

Vid monteringen: Lägg en brödskiva på varje tallrik, lägg på ett salladsblad, därefter köttskivorna antingen som de är med salt och peppar eller doppade i skyn/såsen. Därefter tomatsalsan och rödlöken och sist den andra brödskivan. Servera direkt med potatis, rotfrukter, sallad och mer salsa om du har.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka HammarskiöldIMG_0099

katinka.hamamrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply