Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Stekt eller kokt sparris

Sparris är lika gott att äta som förrätt eller som tillbehör till någon god middag. Mina barn kan vräka i sig denna vårprimör med stor förtjusning för att sedan fascineras av den kemiska inverkan den har på urinen..:-)

Jag föredrar att steka sparrisen. Men den som vill kan även koka den. Det är viktigt att inte koka den för länge och att försöka låta de spädaste topparna sticka upp ur vattnet ett tag innan de också doppas ner så de inte blir sönderkokta. De klarar sig bättre när man steker sparrisen, och dessutom blir smaken lite mer koncentrerad och konsistensen riktigt fin.

Skär bort den nedersta lite trådigare delen av sparrisen. Skala sparrisens stjälkar med en potatisskalare. Om den är riktigt späd och fin behöver man inte det, men oftast blir den bättre av att skalas försiktigt. Lägg på ett fat och ringla lite olivolja över. Strö lite flingsalt över. Hetta upp en stekpanna eller ännu hellre en grillpanna. Sparrisen kan självklart även grillas på en utegrill – passa bara så de inte bränns. Stek sparrisen på mellanhög värme och skaka runt dem då och då så inte blir brända. När de verkar har blivit lagom mjuka men inte för sladdriga är de färdiga. Lägg upp dem på ett serveringsfat eller på portionstallrikar och välj serveringsalternativen här intill: med parmesan eller pecorino (en italiensk mycket god fårost) och olivolja eller med chèvremousse eller med hollandaisesås eller mousselinesås (en hollandaisesås som blandats med lite vispad grädde – fransmännen gillar att servera sparrisen så).

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply