Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sorbet på vita persikor med champagne

 

IMG_3502

IMG_3500

Vi gick förbi en delikatessbutik i våra kvarter och jag fick på väg ut syn på en låda vita persikor från Frankrike och ett habegär uppstod. Jag älskar den delikata aromatiska smaken av just vita persikor, de är inte billiga men oj så goda. Det är fruktköttet som är vitt, skalet är vackert rosarött. Samma dag som vi gjorde denna ljuvliga sorbet tittade vi på prinsbröllopet på TV och vad serverade de till efterrätt om inte sorbet på vita persikor och champagne! Jag serverade champagnen till sorbet i stället för att blanda i den, men båda funkar mycket bra och blir till en riktigt lyckad och festlig efterrätt. På bröllopet serverades sorbeten med en mängd andra godsaker i en vacker kreation medan den i Katinkas Kitchen tronade i ensamt majestät. IMG_3494

Du behöver: 

6 vita persikor, skalade, delade i halvor och urkärnade

2 dl socker

knappt 2 dl vatten

ev några msk glykosIMG_3496

lite pressad citron

Gör så här: 

Börja med att koka upp sockerlagen ett tag innan du ska göra sorbeten så den hinner svalna. Koka upp sockret med vattnet och ev. glykosen. Låt koka ett litet tag på medelhög värme så den blir lite IMG_3497simmig. Ställ därefter sockerlagen att svalna.

Lägg de bitarna av persikokött i en mixer tillsammans med tre fjärdedelar av sockerlagen. Pressa i lite citron också – det ger fin syra och bidrar till att hindra frukköttet att mörkna vid oxidering. Smaka av och tillsätt mer sockerlag om du behöver. Det brukar bli bäst att ha i all sockerlag – tänk på att sorbetmassan smakar mindre sött när den kylts till sorbet.

Häll i glassmaskin och kyl tills stelnat till en krämig fin sorbet. Servera direkt, helst i kylda skålar eller glas. Häll kall champagne över vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply