Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Smörkolaglass

IMG_4301

Jag vaknade en morgon och bara kom på att jag skulle göra smörkolaglass. Inspirationen kom från en mycket god brynt smör-glass på Sannas trevliga restaurang vid Östermalmstorg. Jag utgick från brynt smör och gick vidare och gjorde en butter scotch eller smörkola som det väl heter på svenska. Spetsad med en aning havssalt blev det en mycket uppskattad glass, liknande den franska Beurre Salé-glassen, som jag nog snart får göra igen. Servera den som den är, med färska bär eller till kryddstekta äpplen som du finner i eget inlägg här på Katinkas Kitchen. 

Du behöver för 4 personer: IMG_4298

100 gram smör

1 1/2 dl mjölk (jag använder Valios laktosfria)

1 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1/2 dl ljus sirap

1 kryddmått havssalt eller några tag på saltkvarnen med Medelhavssalt

2 dl grädde (som vanligt använder jag Valios laktosfria)

Gör så här: 

Börja med att smälta smöret på medelhög värme och låt det stå och puttra tills det skummar och puttrar IMG_4299upp och till slut blir brunt och börjar dofta nötigt. När smöret fått en fin gyllenbrun färg drar du kastrullen av värmen och låter den stå alldeles stilla och svalna. Då sjunker de brända mjölkresterna ner till botten som du vill bli av med. Häll upp det klarade brynta smöret i en annan tjockbottnad kastrull, se till att du inte får med något av de brända flagorna. Man kan använda en finmaskig sil. Släng de brända mjölkresterna. I det klarade brynta smöret häller du socker, mjölk och sirap samt salt. Låt sjuda under omrörning tills det bubblar och blir kolalikt och doftar kola. Tag av värmen och låt svalna. Blanda med grädden. Eventuellt behöver du använda en stavmixer. Låt blandningen stå svalt ända tills det är dags att göra glassen. Då rör du om IMG_4301smeten och häller sedan smeten i glassmaskinen. Servera sedan den färdiga glassen direkt eller frys in. Tag då fram den lite före servering så den inte är för kall när du ska lägga upp den.

På bilden ser man hur glassen smälter så jag har börjat servera kryddäpplena med glasskulan bredvid i stället.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply