Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Förförisk kaffeglass

För några år sedan fick jag en glassmaskin av min moster. Den används ganska flitigt för resten av familjen är överförtjusta i glass. Vi gör både glassar och sorbeter och nu senast en kaffeglass som är både lätt att göra och blir väldigt god. Här är det enkla receptet: 

Om du inte har glassmaskin lägger du blandningen i en skål som du ställer i frysen och tar ut och rör i ganska ofta. Men det blir absolut bäst i en glassmaskin. Servera glassen direkt eller gör den och lägg den i en plastbunke med lock i frysen och ta fram den ett litet tag innan servering. Servera gärna glassen i skålar som du haft i frysen ett tag så smälter inte glassen lika fort och det blir vackert immigt om du har glasskålar eller couper.

Du behöver för 4 personer: 

2 1/2 dl mjölk (jag använder Valios laktosfria)

1 1/2 – 2 dl socker, gärna finkornigt råsocker för extra bra smak

1/4 vaniljstång, uppskuren på längden (kan uteslutas men jag gillar vaniljsmaken)

2 espressos (jag gör i Nespressomaskinen)

2 dl grädde (även här Valios laktosfria)

Gör så här: 

Koka upp mjölk och socker med den uppskurna biten vaniljstång. Rör så att sockret löser sig. Tillsätt det nybryggda espressokaffet. Ställ att svalna. När blandningen blivit kall blandar du i grädden. Hit går det utmärkt att förbereda och sedan ha blandningen stående i kylen tills du vill hälla den i glassmaskinen. Kör tills glassen stelnat och snurrar runt sin egen axel – när den är fast, krämig och fin serverar du den.

Bon appétit önskas med vänliga mat- och efterrättsglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply