Ugnsbakad vitlök

När vitlöken ugnsbakas framträder en nötig lite söt smak – oerhört gott! Ett mycket enkelt tillbehör eller liten förrätt. En gång för många år sedan fick jag ugnsbakad färsk vitlök till förrätt på en underbar italiensk restaurang i Boston och kunde inte tro att den kunde få de här smakerna bara av att ugnsbakas. Detta har blivit ett favoritrecept varje vår och försommar när man kan få tag på färsk vitlök.

Du behöver:

Färsk vitlök (½ eller 1 per person)

Olivolja

Flingsalt

Ev. färsk timjan

Gör så här: 

Ta en hel eller en halv färsk vitlök per person. Skär av stjälken. Dela vitlöken mitt på så klyftorna halveras och du får två halvor som du ställer på ett oljat ugnssäkert fat. Häll olivolja över, strö lite flingsalt och kanske färsk timjan över och baka ugn i 175 grader i ca 30 minuter tills vitlöken är helt mjuk och har karamelliserats en aning. Men låt den inte grädda för länge och bli för brun – då blir den lätt besk. Servera direkt med gafflar att plocka upp de mjuka klyftorna med, gärna med ett gott bröd att doppa i den goda oljan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. One of my fav recipes! Thanks for the reminder. Might use it tonight, in fact.

  2. I’m so happy to see this recipe!
    I had this in Sausalito several years ago, while sitting out in the sun looking at San Francisco.I asked the waitress at the restaurant how it was made and she told me how to do it myself, but I haven’t been able to remember what the steps were.
    Thank you so much Katinka!

Kommentera