Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Old Bay Caramel Ice Cream

Det här är minst sagt ett annorlunda glassrecept. Jag har försökt återskapa en mycket intressant smakupplevelse jag hade i Baltimore, Maryland på USA:s östkust.

En av Baltimores stoltheter är kryddblandningen Old Bay Seasoning som tillverkats där sedan 1939. Det var en tysk immigrant som skapade den och kryddan är fortfarande mycket populär och används flitigt överallt i Maryland och till och med i närliggande Washington DC.

Den har ett visst bett av chili men också mycket milda fylliga noter av muskot,
muskotblomma, kardemumma, nejlikor och ingefära utöver paprikapulver, svartpeppar, kryddpeppar, senapskorn, lagerblad, sellerisalt. Resultatet blir en härlig smak av både en smakförhöjande kryddblandning och indisk kakdeg. 🙂 (Nejlikor och ingefära ingår ju i pepparkakor och kardemumma associerar vi oftast med bakverk)

I Baltimore använder man Old Bay framför allt på och till skaldjur, till exempel räkor, musslor och deras stolthet och symbol – krabba. Men det stannar inte där; den används även med fördel på ris, kyckling, pommes frites och annan potatis, i dipsåser, på popcorn, i Bloody Mary – och i glass! När jag hörde det sistnämnda blev jag lite undrande och samtidigt nyfiken. Vår Baltimore-väninna tog oss då till glassbaren The Charmery i charmiga stadsdelen Hampden. Receptet verkar de hålla hemligt så jag har fått gissa mig fram till hur jag tror den görs. Jag är övertygad om att den görs på kondenserad mjölk i någon form, men är osäker på om det bara är kondenserad mjölk och kanske lite grädde eller om det rentav är kolasås gjord på kondenserad mjölk, dulce de leche. Jag får fortsätta att testa mig fram. Det svåra är att beräkna mängden Old Bay så det inte blir för mesigt och inte heller för starkt. Här är mitt första försök som blev ganska lyckat enligt maken. 

Väl medveten om att en av de viktigare ingredienserna sannolikt inte kan hittas i Sverige publicerar jag ändå det här receptet – alla som har möjlighet att köpa Old Bay i USA kan ju sedan pröva att laga denna goda glass. Men för er andra har jag även en versioner där jag försökt återskapa smakerna i en kryddblandning som kan ge lite samma känsla som Old Bay för alla som inte har tillgång till den.

Eftersom kondenserad mjölk är väldigt söt behövs inget extra tillsatt socker. Det är mycket gott att servera glassen med upptinade frysta tranbär eller lingon. Röda vinbär passar också alldeles utmärkt!

Du behöver, Old Bay-versionen: 

1 burk eller ca 2 1/2 dl kondenserad mjölk

1 1/2 dl dulce de leche på kondenserad mjölk (finns att köpa numera, kallas caramelized milk – se bilden!)

2-3 dl grädde

1-2 tsk Old Bay Seasoning (se bilden)

Du behöver för ersättnings-versionen: 

1 burk eller ca 2 1/2 dl kondenserad mjölk

1 1/2 dl dulce de leche på kondenserad mjölk

2-3 dl grädde

1 kryddmått mald nejlika

1 kryddmått mald kardemumma

1 kryddmått mald ingefära

1 kryddmått mald eller finriven muskotnöt

1/4 muskotblomma som du krossar i mortel, kanske med en sockerbit för att det ska gå lättare

1/4 kryddmått finmald svartpeppar (kör den också i morteln med det andra)

1/2 kryddmått kryddpeppar

1/2 kryddmått chilipulver eller några chiliflakes som du krossar i mortel

1-2 kryddmått salt med god smak (tänk salted caramel – blir jättegott och lyfter smakerna!)

Gör så här: 

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke eller ett litermått, vispa gärna ihop dem så att kolasåsen (dulce de leche) blandar sig väl med övriga ingredienser. Smaka av men tänk på att smakerna dämpas en aning av kylan när smeten fryses. När jag gjorde glassen insåg jag att jag hade tagit för mycket dulce de leche och kryddblandning och fick späda ut med mer grädde.

Ställ smeten kallt tills det är dags att hälla den i glassmaskinen. Kör tills den stelnat och lägg den sedan i en form i frysen. Min glass hade svårt att stelna och jag tror det hade med dulce de lechen att göra eller kanske berodde det på den kondenserade mjölken och sockret. Det blir i vart fall en mycket krämig glass med ganska tjock bra glasskonsistens. Frys helst skålarna du ska servera glassen i – förvara dem minst en halvtimme i frysen innan servering så smälter inte glassen direkt. Dessutom blir det vackert immigt (som du ser på bilderna glömde jag det..). Lägg upp en eller flera kulor per person i skålarna, häll tranbär, lingon eller röda vinbär över och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply