Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Krabbelurer

 

Lustigt namn men tydligen en vedertagen rätt som är ett mellanting mellan pannkakor och kaka, liknande den österrikiska kaiserschmarren (kejsarmums ungefär). Jag smaksatte mina med vaniljsocker men tänker att möjligheterna är oändliga – kanel, citronskal, kardemumma, bär, äpple, apelsin…

Servera krabbelurerna rullade i socker eller på franskt crêpes-vis med socker och pressad citron. Man kan ju också servera dem lite som fattiga riddare med en blandning av kanel och socker eller med en god sylt eller kompott av något slag. Jag serverar dem till brunch eller som en efterrätt vid brunch efter något
mer salt. Men de går också att servera efter en middag, kanske efter en soppa. 

Jag experimenterade lite med att göra krabbelurerna både i plättlagg som brukligt är och i muffinsform i ugn. De i ugnen blev mer muffinslika, men mycket goda. Jag kan tänka mig att de är ännu bättre om man lägger i några bitar äpple eller lite blåbär eller hallon. För att få dem mer som krabbelurer än muffins ska man kanske ha i lite mindre mängd smet än jag hade. De i plättlaggen blev mycket bra, men är ju mer omständliga att steka till många.

Jag sökte lite på nätet efter ursprunget till det lustiga namnet och fann något institutet för språk och folkminnen publicerat. Jag lyckas dessvärre inte få till länken, men du kan söka på krabbelurer ursprung så hittar du sidan där det sägs att namnet omnämndes redan på 1800-talet och att ursprunget är sydtyskt samt att de ofta friterades i ister, så även här i Sverige främst i Bohuslän.

Du behöver för ca 4 personer: 

2-3 ägg (jag tog två ankägg som jag fått av min bror och svägerska från deras gård på Gotland)

drygt 1 dl socker

drygt 1 dl mjölk

3 dl vetemjöl (jag gjorde mina på dinkelmjöl och tänker att man även kan ta glutenfritt mjöl)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

smör att steka i

Gör så här: 

Vispa ägg och socker med en elvisp. Tillsätt mjölken. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt även mjölblandningen till smeten och arbeta helt kort så att det hela blandats och smeten är slät. Stek dina plättar eller häll i smord muffinsform. Jag ställde
muffinsformen i ugnen med en rejäl klick smör i två av urgröpningarna. När smöret smält tog jag ut formen och använde en bakpensel för att fördela det smälta smöret i alla formar så de blev väl smorda innan jag hällde i smeten. Grädda i ca 15-20 minuter i ugnen som du förvärmt till 175 grader. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply