Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Äppelmaräng

En otroligt god, lättlagad efterrätt som passar särskilt bra att göra på höstens äpplen när du har äggvitor kvar efter att ha använt gulorna till något annat. Dessutom är den naturligt glutenfri! 

Du behöver till en pajform på ca 22 cm i diameter: 

5-6 äpplen, skalade och skurna i skivor eller bitar

lite citron att pressa över så äpplena inte oxiderar

ca 30 gram smör

ca 3 msk socker, gärna finkornigt råsocker eller muscavadosocker

1/4 tsk vaniljfrön (finns att köpa på burk)

1 tsk mald kanel av god kvalitet

gärna en skvätt Cointreau eller Calvados

Till marängen: 

3 äggvitor

några droppar citron

1 1/2 dl socker

1/2 tsk mald kardemumma och extra kardemumma att strö över marängen innan den åker in i ugnen – jag har alltid en pepparkvarn vigd åt hela kardemummakärnor, det ger fräsch god kardemummasmak

Gör så här: 

Skär äpplena i klyftor, kärna ur, skala och skär i skivor eller bitar. Pressa lite citron över dem så de inte mörknar (oxiderar – när de reagerar med syre). Smält smöret i en stekpanna eller traktörpanna på medelhög värme, se till att pannan är helt ren och inte har någon smak av lök, vitlök eller liknande som förstör efterrättssmaken. Tillsätt äpplena, rör om, krydda med kanel och strö över sockret. Rör runt så att äpplena karamelliseras. Tillsätt lite Cointreau eller Calvados. Drag sedan pannan av värmen och lägg äpplena i en pajform som du smort med lite smör.

Vispa äggvitorna med citronsaften, tillsätt sockret lite i taget, tillsätt även mald kardemumma och vispa ca tio minuter tills du har ett fast och glansigt marängskum. Bred marängskummet över de avsvalnade äpplena och tag några kvarn med kardemummakvarnen över marängen. Ställ formen i ugnen som du värmt till ca 150 grader. Baka i åtminstone 30 minuter tills marängen är frasig på ytan och börjar få fin färg. Om den mörknar för mycket drar du ner värmen en aning. Jag drog ner värmen till 100 grader och lät formen stå i dryga 45 minuter, nästan en timme så att marängen blev frasig och fin. Servera äppelmarängen ljummen eller avsvalnad med lättvispad grädde, gärna med lite konjak eller rom i.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply