Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Ängssyrasås

Antagligen har såsen funnits innan dess. Det här är en fransk klassiker som en toppkock började laga på 50-60-talet tror jag. Jag ska läsa på och återkommer i ämnet. 

Såsen heter på franska Sauce à l’oseille som alltså är ängssyra. Jag har fått något av min mor som hon säger är ängssyra, den är vackert ådrad med djuprött som mera för tankarna till rödbetsblast. Man känner dock en lätt syra i smaken. Misstänker att den vanliga illgröna ängssyran trots allt gör sig bättre i den här såsen. Med de här vackra bladen blev det en lätt rosatonad sås, ja faktiskt lite som en rödgrön röra.
Syran i bladen gör att såsen tjocknar av sig själv med grädden och får en både fin konsistens och en mycket god finstämd smak till lax eller kyckling eller ugnsbakade alternativt kokta grönsaker. 

Jag trodde att jag skulle behöva ha i någon fond eller buljong men tycker inte det behövs, särskilt inte om du som jag använder Noilly Prat som är en underbar torr fransk vermouth jag alltid har i skafferiet till såser, risotto och den är i min mening oundgänglig för att få till en god béarnaise.

Du behöver för 4 personer: 

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

1 knippe ängssyra, sköljd, torkad och fint strimlad

1-2 msk vatten

1-2 dl grädde eller crème fraîche

1 dl vitt vin eller torr vermouth, t.ex. Noilly Prat (om du tar vitt vin är det gott att även ta någon sked Noilly Prat)

salt och peppar

en rejäl klick smör att steka i

Gör så här:

Stek schalottenlöken i smöret på medellåg värme med lite salt tills den mjuknat helt och blivit glansig utan att ta färg. Tillsätt vinet och den finstrimlade ängssyran samt lite vatten så att det precis täcker och den kan kokas mjuk. Låt puttra ihop innan du tillsätter grädden och låt sjuda så att såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. om såsen är för syrlig tillsätter du lite mer grädde och kanske lite mer salt. Mixa såsen och servera gärna med en bit lax som du stekt eller bakat i ugnen samt tillbehör efter tillgång, tycke och smak.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Leave a Reply