Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Ruccolapesto

 

 

 

 

En pesto på ruccola är lätt att svänga ihop i mixern och blir verkligen gott. Gör gärna en extra stor sats och använd till olika rätter: slungad med pasta, på lax som gratineras, som tillbehör med tapas eller antipasto med ett gott bröd, till dina grönsaker som den är eller i en dressing… 

För att få en bra ruccolasmak som inte blir för besk är det bäst att väldigt hastigt blanchera ruccolan, vilket betyder att den snabbt doppas i kokande vatten och sedan sköljs i kallt vatten innan den mixas med alla andra ingredienser till en ljuvligt krämig välsmakande pesto full av nyttigheter. 

Jag blancherade drygt hälften av ruccolan mycket hastigt i kokande saltat vatten. Om du inte ska använda peston direkt får den längre hållbarhet ifall du blancherar all ruccola. Skölj direkt i kallt vatten så behåller den sin fina gröna färg. Jag tror faktiskt att ruccolan precis som spenatblad faktiskt gör att det blir lättare för våra kroppar att ta upp näringsämnen ur när den kokats i stället för när den är rå. Den som vill ha mer “vass” ruccolasmak tar en tredjedel färsk ruccola och resten blancherad.

Jag valde att ta pekannötter i stället för pinjenötter som man brukar ha i vanlig pesto. Dels hade jag inga pinjenötter samtidigt som pekannötter är mycket nyttigt och dessutom passar bra med sin lilla sötma mot ruccolans beska.

Vad gäller vitlöken valde jag att koka en klyfta i vattnet och sedan ta drygt en halv ganska stor färsk vitlöksklyfta för att få fina smaker.

Jag valde att ta pekannötter i stället för pinjenötter som man brukar ha i vanlig pesto. Dels hade jag inga pinjenötter samtidigt som pekannötter är mycket nyttigt och dessutom passar bra med sin lilla sötma mot ruccolans beska.

Vad gäller vitlöken valde jag att koka en klyfta i vattnet och sedan ta drygt en halv ganska stor färsk vitlöksklyfta för att få fina smaker.

Du behöver för ca 4 personer: 

150-200 gram färsk ruccola, färdigsköljd och torkad (använd gärna salladsslunga)

ca 2 dl olivolja av en god mild sort – annars kan det lätt bli för beskt

salt och peppar

ca 2 dl riven parmesan, gärna en lagrad sort med fin smak

drygt 1/2 dl pekannötter

1-2 vitöksklyftor, skalade

Gör så här: 

Koka upp vatten med någon tsk salt i en kastrull. Lägg hastigt i all eller 2/3 av ruccolan i det kokande vattnet och tag genast upp den eller låt den rinna av i ett durkslag. Skölj direkt med riktigt kallt vatten. Lägg ruccolan i mixern tillsammans med övriga ingredienser utom parmesanen. Mixa ihop allt och tillsätt parmesanen och kanske lite mer olja. Mixa tills du har en slät fin pesto. Smaka av ifall du behöver mer salt, peppar, ost, olivolja? Häll upp i en skål eller direkt i din nykokta pasta. Ruccolan går att spara i en burk eller bunke med tättslutande lock i kylen i några dagar. Kom ihåg att ta fram den ett tag innan du ska använda den så den blir rumstempererad och olivoljan inte är så stel.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply