Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Frasigt mandelsmul

Det här är en topping som är jättegod att strö över efterrätter; glass, sorbet, mousser, pannacotta, till kakor etc. Här har jag serverat den till tryfflig chokladkaka med lingonsorbet. Det blir fina smak- och konsistensbrytningar med len chokladkrämig tryffel, syrlig sorbet med angenäm lingonbeska och sötfrasigt smul med en aning sting från citronskal. 

Receptet till min tryffliga chokladkaka hittar du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen. Jag lägger upp det bredvid detta inlägg idag, annars kan du söka i sökrutan uppe till höger. Detsamma gäller lingonsorbeten.

Du behöver:

100 gram rumstempererat smör

2 dl mandelmjöl (man kan ersätta en del av det med hackade mandlar eller mandelprâliné)

1 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1 kryddmått vaniljfrön (finns att köpa på burk eller så tar du lite ur en vaniljstång)

1/4 tsk mald kardemumma (jag tar några tag på pepparkvarnen jag alltid har fylld med kardemummafrön)

det finrivna skalet från 1/2 – 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

ca 1 dl mjöl (jag tog dinkelsikt men det går också bra med vetemjöl eller durramjöl om man vill hålla det glutenfritt)

Gör så här: 

Rör smöret mjukt med sockret. Tillsätt mandelmjölet eller mandelhacket och smaksättningarna. Blanda i mjöl tills du har en bra konsistens som precis går ihop men inte är långt från att smula sig. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper så att du har en platta med smul som är cirka 1/2 cm tjock. Grädda i ugn på 175-200 grader i cirka 20-30 minuter tills den blivit genombakad men inte tagit för mycket färg. Om den verkar ta för mycket färg lägger du ett bakplåtspapper över. Tag ut och låt svalna. Smula och strö över eller bredvid din efterrätt. Det som blir kvar brukar knapras upp av de som besöker köket…:)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply