Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Värmebölja i Paris
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Sakta vi gå hem genom stan…

Jag befinner mig i Paris för att tjänstgöra på den svenska ambassaden i ett halvår. Just nu har vi värmebölja, canicule på franska. Det är närmare 40 grader och väldigt tung fuktig luft ute. Det inbjuder knappast till att stå vid spisen och laga mat, så vi går ut en del eller äter något enkelt hemma som härliga franska ostar, sallad, kanske en färdiggrillad kyckling och nybakad baguette – en favorit!

En omelette kan man både äta ute – här med fines herbes till brunch.
…eller så gör man omeletten hemma själv.
Hemmamiddag med färdiggrillad utmärkt god och välkryddad kyckling samt sallad och nybakad baguette från bageriet.

Så snart temperaturerna blir mer normala efter augusti är jag full med inspiration från all god mat vi njutit på olika restauranger i Paris, i Bretagne och i Val de Loire. Och mer inspiration lär det bli – i Champagne, Bourgogne, Atlandkusten, Bordeaux och andra ställen vi tänkt besöka under helgerna i höst.

En både god och vacker risotto på dinkel med grönsaker och blommor från marknaden – på restaurant Substance i 16:e arrondissemanget.

På restaurangerna gillar de att servera antingen det klassiskt klassiska eller vad som är i säsong. När vi kom hit var det uppenbarligen purjolök och gröna ärtor. Nu har det bland annat varit rädisor, gurka och zucchini samt allas våra sommarkantareller, girolles på franska, som de gärna serverar till fisk(!). Allt kommer tidigare här och sommaren varar längre. De gillar också att dekorera med blommor, till och med gurkört. Burrata verkar ha blivit en modegrej liksom olikfärgade tomater i olika storlekar. Hummer och olika mycket välbehandlade fiskar har vi också njutit.

Restaurang Gayas hummer med kantareller. Pierre Gagnaire och hans kockar lagar fisk med den äran på “rive gauche”, nära vår lägenhet.

Jag återkommer under hösten med en massa nya recept, om jag hinner laga allt jag samlat i tankarna.

Ytterligare en mycket vacker och delikat rätt på ostron och hjärtmusslor med gurka, melon och gurkört.

En riktigt trevlig söndag önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Modeflugan burrata med olikfärgade tomater, pesto och oliver.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply