Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mandeltårta med smörkräm

Den här tårtan brukade farmor baka till barnen som fyller år mitt i vintern, alltid med samma uppskattade resultat. Den smälter i munnen och är även god att servera som dessert vid en middag.

Du behöver till bottnarna:

5 äggvitor

150 gram mandel (samt 50 gram mandel till garnering)

2 ¼ dl strösocker

1 msk potatismjöl

Gör så här: 

Skålla och mal mandeln. Vispa äggvitorna med sockret riktigt vitt och pösigt. Om man har i någon droppe citron brukar gå lättare att få vitorna riktigt styva. Blanda potatismjölet med den malda mandeln. Vänd ner mandeln i äggvitorna och rör om försiktigt. Fördela i två smorda formar. Grädda i 175 grader i 25 minuter. Tänk på att ställa högt upp om du har gasugn, annars bränns de lätt i botten. I en vanlig ugn ställs de lämpligen i mitten. Tag ur formarna och låt svalna efter gräddning.

Smörkrämen:

2 dl grädde

1½ dl strösocker

3 äggulor

150 gram smör

Gör så här: 

Koka grädden med 1½ dl socker tills det blir simmigt och kolaaktigt. Slå den heta gräddblandningen över äggulorna som du vispat upp lätt innan. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda upp under konstant omrörning – det bränns lätt vid och får inte bli för hett, då koagulerar äggulorna för mycket. Blandningen ska precis tjockna.

Lyft krämen av värmen och rör i smöret en klick i taget. Det är viktigt att du låter krämen hinna absorbera en klick smör innan du vispar i nästa. Låt krämen stå ett litet tag innan du brer hälften av krämen på den ena mandelbotten. Lägg på den andra mandelbotten ovanpå och bre på den andra halvan smörkräm ovanpå tårtan. Dekorera runt kanten med hackad skållad mandel. Förvara tårtan svalt. Den håller sig bra i kylskåpet i några dagar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply