Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Nyår!

Antingen man firar nyår storlaget eller småskaligt vill väl de flesta ta tillfället i akt och äta något riktigt gott – med goda drycker till.

I Katinkas Kitchen brukar det som vanligt bli med enkla förtecken och kärlek till råvaran. Det jag kan förbereda gör jag i ordning dagen innan, även om jag brukar vara väldigt bra på att göra det mesta i sista minuten..:-)

I år är det inte jag som lagar maten, därför berättar jag här om fjolårets nyårsmiddag i Katinkas Kitchen.

Till fördrinken crostini (färdigköpta när det är många gäster) i två tappningar: crème fraiche med löjrom och lite finhackad lök (schalotten- eller rödlök) och kanske en liten skärva citron respektive ankleverparfait med balsamicoreduktion. Givetvis champagne att skölja ner munsbitarna med, eller varför inte pommac till de yngre och de som föredrar alkoholfritt. Eller “hemgjord” alkoholfri champagne, lätt att göra på fläderblomssaft spädd med bubbelvatten, kanske med ett fruset hallon eller jordgubbe i som fungerar både som isbit och ögonfägring.

Därefter en enkel men lyxig förrätt, såsom nyöppnade ostron eller några skivor rökt lax med en citronklyfta, eller en halv hummer. Eller den här bredvid publicerade anklevern med äppelsallad. Till detta mera bubbel alternativt ett gott vitt vin. Till huvudrätt gärna en marinerad oxfilé som helsteks och serveras med hasselbackspotatis och gröna bönor. Marinaden utgörs av alkohol i olika former tillsammans med shalottenlök, timjan, lagerblad och pepparkorn, och bildar basen till den underbara såsen.

Till efterrätt har vi debatterat mellan min favorit hemgjord päron- och champagnesorbet smaksatt med vanilj och stjärnanis, inspirerad av en nobelmiddag för ett antal år sedan, och min klassiska blåbärssufflé som serveras med drottningkompott och vaniljgrädde. Det blev den senare, och den är utmärkt eftersom jag lagar den redan i kväll och låter formarna stå i kyla ogräddade under plast ända fram till gräddningen då de pöser upp och blir imponerande suffléer att bära fram till de glada gästerna.

Till kaffet tar vi en mumsig mörk chokladtryffel eller två, smaksatta med cognac och espressokaffe. Sedan mer champagne alltmedan klockslag och dans passerar i härligt sällskap med goda vänner.

De här och fler recept att inspireras av finner du här bredvid på Katinkas Kitchen. Gå in under kategorin Nyår och Festmiddagar i kolumnen här till höger.

Ett riktigt Gott Nytt År med mycket god men enkel matlagning önskar jag dig kära läsare!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

2 Comments to “Nyår!”

  1. Jan L says:

    God fortsättning Katinka och grattis till en allt mer användbar/använd och inspirerande matlagningskonst,
    Hjh
    Jan

  2. Katinka says:

    Stort tack och god fortsättning till dig också!

Leave a Reply