Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta med rökt lax i len sås

Är du sugen på en oerhört lätt- och snabblagad middag som ändå känns lite festlig kan jag varmt rekommendera den här underbart lena pastasåsen med rökt lax i lätt gräddsås smaksatt med vitt vin och schalottenlök. Du lagar såsen medan pastan kokar.

Du behöver för 4 personer:

beräkna drygt 100 gram pasta per person – jag föredrar tagliatelle till den här såsen

200-300 gram rökt lax i skivor (kallrökt lax), finstrimlad

2-3 schalottenlökar, finstrimlade

2-3 dl grädde, ev. hälften grädde och hälften crème fraîche

1½ dl vitt vin

svartpeppar

ev. någon örtkrydda – lite dragon är gott, även en gnutt herbes de Provence kan passa tycker jag

Gör så här: 

Sätt på en stor kastrull med pastavatten. Jag brukar koka upp en liten mängd i kastrullen medan resten kokar upp i vattenkokaren – för snabbhet och energispar:-) Salta vattnet när kokat upp och du lägger i pastan. Koka pastan enligt beskrivningen på förpackningen men se till att den inte blir överkokt, utan snarare al dente – med en liten kärna av tuggmotstånd i.

Skala och finstrimla schalottenlöken, fräs den i smör i en stekpanna eller traktörpanna. Tillsätt vinet och låt puttra ett tag innan du häller på grädden eller blandningen av grädde och crème fraîche. Låt puttra ihop och smaka av med peppar och örtkrydda.  Ett tag  innan serveringen lägger du i den strimlade laxen och låter den bli varm. Om den läggs i för tidigt är det risk att den smulas sönder, men smaken blir lika god.

Låt den färdigkokta pastan rinna av hastigt i durkslag, häll tillbaka i kastrullen eller i en vacker skål att servera i. Häll pastasåsen över.  Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från  Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

1 Comment to “Pasta med rökt lax i len sås”

  1. Fröken Dill says:

    Jag brukar göra en liknande sås. Det går ju verkligen blixtsnabbt medan pastan kokar. Kanske tar jag lite grönärtor i också och ibland blir det pressad citron istället för vin.

Leave a Reply