Mexikanska bönor

Bönor används som basvara i Mexiko och serveras väldigt ofta som tillbehör. På mexikansk spanska (spanjorerna har ett annat ord för bönor) heter rätten frijoles refritos, som betyder omstekta bönor, och när du följer receptet kommer du förstå varför.

Man använder oftast svarta eller röda bönor, men tar det man har till hands. Tyvärr är den här bilden både tråkig och missvisande – får ta och laga det här snart och uppdatera bilden! 

I Mexiko kokar man de torkade bönorna direkt i en hel dag för att få den här basrätten som är så vanlig. Men jag tycker det är lättare att göra enligt detta receptet.

Välj några bönor du kan få tag på och som du gillar. Torkade bönor är billigt att använda och lätt att hantera, men kräver lite framförhållning. Numera finns ett stort urval av bönor på burk eller tetrapack, som är praktiska att använda, men de kostar ju lite mer. Jag brukar alltid skölja av dem i durkslag innan jag använder dem.

Bli inte orolig över mängden lök och vitlök – är det mexikansk mat så är det…

Du behöver till ca 4 personer:

Ca ½ kg bönor, kidneybönor eller annan sort. Om du använder torkade bönor – blötlägg dem enligt instruktion.

2 gula eller röda lökar – den ena finhackad och den andra delad i klyftor till kokningen av bönorna

4-10 klyftor vitlök

1 lagerblad

2-4 gröna eller röda chilifrukter

olivolja

1-2 tomater, skållade och finhackade

salt och peppar

Gör så här: 

Lägg bönorna i vatten så det precis täcker bönorna tillsammans med den ena gula löken skuren i fyra delar, 2-3 vitlöksklyftor delade på mitten, lagerbladet och chilifrukterna grovt hackade. När en hel del av vätskan kokat bort häller du i olivolja och kokar ett tag till. Salta först här mot slutet – om man saltar bönor för tidigt under kokningen riskerar de bara att bli sega. Ställ de mjukkokta bönorna åt sidan.

I en stekpanna hettar du upp olja och fräser lök och vitlök ett tag så de blir ljust gyllene, tillsätt därefter hackad tomat och fräser ett tag till. Häll i de kokta bönorna och mosa. Tillsätt eventuellt mer olja. I Mexiko använder man ister, men jag tycker det blir godare med olivolja och dessutom inte riktigt lika fett, eftersom jag tar en mindre mängd då. Dessutom är olivolja, till skillnad från ister, fri från kolesterol.

Det ska bli en röra som är riktigt ”bönig” och maffig – serveras ofta till maten i Mexiko, matigt, nyttigt och gott!

Förmedlat med vänliga matglada hälsningar genom Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera