Fisksoppa

Det här är en förvånansvärt lättlagad men underbart mustig och festlig soppa eller snarare fiskgryta – lika god till vardags som till fest! 

Genom att variera och välja vad du vill ha i – finare och många olika fisksorter, räkor, musslor, kanske till och med havskräftor – kan du göra hur vardaglig eller hur festlig variant som helst. Grönsakerna varierar du efter säsong, tycke och smak. 

Du behöver:

Lök, 1-2 st. gula eller röda

Morötter, 3-4 st

Potatis, 5-6 st

Palsternacka eller rotselleri (eller båda), 2 st

Gärna färsk fänkål, 1 st

Citron, ½-1 st

Hela burktomater,1-2 burkar

Saffran, en nypa (som ½-1 paket)

Vitt vin, 1-2 dl

Fisk- eller grönsaksbuljong, 1-2 tärningar

Ev. några fänkålsfrön, ½ tsk

Gärna någon färsk örtkrydda (timjan, rosmarin, dragon), en näve – efter tillgång & smak

Olivolja, 3-4 msk

Fisk efter tillgång och smak (t.ex. lax, torsk, sej etc), ca 500 gram

Gärna några räkor

Ev musslor, en påse

Gör så här:

Skär grönsakerna i bitar. Jag brukar förvånande nog inte ha vitlök i denna rätt, men serverar gärna saffrans- eller vanlig aïoli till med ett härligt vitlöksbett i smaken. Se eget recept här på katinkas kitchen på saffransaîoli, eller här nedanför för enkel version.

Åter till fisksoppan: Värm olivoljan i en gryta, fräs löken över låg- till medelvärme, tillsätt övriga grönsaker, vinet, saffran och tomaterna som du hackat upp i bitar. Enklaste sättet att göra det på är att öppna burken och sticka ner en sax i den och klippa sönder tomaterna medan du snurrar på burken så du kommer åt ordentligt. Tillsätt även fänkålsfrön och eventuella örtkryddor. Så ska buljongen i och fyll upp med vatten så det gott och väl täcker grönsakerna. Lämna att puttra på ganska låg värme tills grönsakerna kokat mjuka och smakerna blandats ordentligt.

Hit kan man med fördel förbereda soppan ett tag eller någon dag i förväg och sedan spara den för att montera den strax innan servering.

Skala räkorna (spara gärna skalen och gör en mustig räkfond enligt recept här på Katinkas Kitchen). Om du väljer att göra en lyxig variant med musslor tvättar du musslorna och drar bort ”skägg”. Släng de musslor som är öppna och inte drar ihop sig när du knackar lätt på dem. Skär fisken du valt i bitar.

Strax innan servering lägger du i fisken och musslorna och drar upp värmen lite. Lägg på locket och låt sjuda i ångan. När musslorna öppnat sig lägger du i räkorna och serverar direkt. Räkor blir lätt sega om de värms för mycket. Släng de musllor som inte öppnat sig. Klipp gärna något gott grönt över soppan och servera direkt ur grytan med en aïoli eller annan sås till, och gärna ett gott bröd att doppa i den goda buljongen.

Snabbaïoli:

När jag inte har tid att göra en aïoli gör jag en snabbversion: blanda crème fraîche med pressad vitlök, lite dijonsenap och gärna lite saffran löst i några droppar hett vatten, ev. några droppar vitt vin och smaka av med salt – voilà, en fullgod snabb sås. (Recept på klassisk aïoli finner du i eget inlägg – sök i sökrutan uppe till höger!)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera