Entrecôte & ljuvligt smör

Ganska ofta på fredagarna eller söndagkvällen tycker jag om att enkelt lyxa till det med att bara äta en god bit kött, stekt i all hast – kryddat med endast peppar och salt och kanske någon örtkrydda.

Till serverar jag bara en grönsallad, eller någon god grönsak – som grön sparris i säsong. har jag bråttom blir det bara dijonsenap och en bit citron till, men har jag mer tid gör jag gärna det otroligt goda schalottenlökssmöret. Jag finhackar schalottenlök, steker i rikligt med smör på låg värme så löken blir helt mjuk och får en nästan nötig mild smak. Sedan häller jag på en skvätt vitt vin som får koka in, varefter lökblandningen hälls i en skål för att svalna och blandas med smör, salt och peppar. Underbart gott till köttet, men även till grillade eller kokta grönsaker och på ugnspotatis. Pröva gärna att göra det nästa gång. Man kan göra en lite större sats när man ändå håller på och frysa in för att plocka fram till andra goda tillfällen.

Du behöver:

En bit gott kött – t.ex. entrecôte, utskuren biff, oxfilé, rostasfilé

Goda grönsaker i säsong. Här har jag tagit färsk grön sparris som jag stekt med olivolja och flingsalt. När man steker den gröna sparrisen behåller den sin smak och spänst och blir godare än när man kokar den, tycker jag.

Länk till det supergoda schalottenlökssmöret:  http://katinkaskitchen.com/?p=10132

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera