Schalottenlöks-smör

Det här är ett av mina absoluta favoritkryddsmör, gjort på finhackad schalottenlök som sakta steks i rikligt med smör så den blir helt mjuk och alldeles nötigt mild i smaken, varefter en skvätt vin hälls på och får koka in innan blandningen ställs att svalna lite för att blandas med smör, salt och peppar. Det passar väldigt bra till stekt kött, men även till kokta, grillade eller ugnsrostade grönsaker eller till ugnspotatis. Gör gärna en större sats och frys in för att plocka fram vid något annat gott tillfälle. Du bara måste pröva det här smöret!

Du behöver:

3-4 schalottenlökar, skalade och finhackade

3-4 msk smör till stekning

½ dl vitt vin

100 gram smör

salt och peppar

Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlökarna. Smält den första mängden smör i en stekpanna (här använder jag gärna teflonpanna – på bilden steks löken med persilja), lägg i lökhacket och låt fräsa på ganska låg värme under omrörning. Löken får absolut inte bli bränd – då blir den besk. Den ska snarare stekas länge på låg värme för att få fram de milda nästan nötiga smakerna och bli mjuk.

När löken är färdigstekt häller du på vinet och drar upp värmen lite, så det puttrar och vinet kokar in i löken. Dra pannan av värmen, häll lökhacket i en skål och låt svalna lite innan du blandar det med den större mängden smör och smaksätter med salt och peppar. Rör ihop till en jämn massa. Ställ svalt i en annan skål (så slipper du de kladdiga kanterna) eller lägg i plastfolie eller smörpapper och forma en rulle som du sedan kan skära skivor av. Ställ rullen svalt till servering.

Skiva upp eller ställ fram skålen och servera det ljuvliga smöret till stekt kött och/eller grönsaker.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera