Citron

 

Hemma i vårt kök har vi nästan alltid ett fat stående med vackra gula citroner. Jag använder dem gärna och ofta i både mat, bak och efterrätter. Helst köper jag ekologiska för att kunna använda skalet med bättre samvete och mindre skrubbning. Skalet är en fantastisk smaksättare i grytor, pastasåser och pajer. Till exempel lyfter det en enkel blåbärssmulpaj till oanade höjder att strimla citronskal över blåbären. Eller att ha citronskal i avrunnen yoghurt till pajer. För att inte tala om vad citron gör för en kycklinggryta eller pastasås – riv ner skalet och lägg i en eller två halvor att koka med. Om man bakar citronhalvor i ugnen tillsammans med t.ex. kyckling eller lax blir citronen mild och söt i smaken och man kan sedan pressa ur den ljuvliga saften över rätten, eller blanda ner den i lite yoghurt och smaksätta med peppar och salt och ev. någon örtkrydda för att sedan servera den som en fantastiskt god och lättlagad sås till maten.

En favorit hemma hos oss är en syrlig citronsorbet som blir härligt krämig och fin i smaken med hjälp av mascarpone. Recept på denna och mycket annat finner du nedan på www.hd.se/mat.

Amalfikusten i sydligaste Italien är känd för sina söta fina citroner som man gör en likör på; Limoncello – den är god att servera till citronsorbeten eller andra citroniga efterrätter. Jag drömmer om att bo så man kan gå ut och plocka färska solmogna citroner i trädgården. De har den härliga egenskapen att de mognar året om så de är lika mycket i säsong så här mitt i vintern som någon annan del av året.

Mina barn gör gärna en egenhändig lemonad på färskpressade citroner blandat med sockerlag och vatten eller bubbelvatten för ännu festligare effekt. Den läskar gott året om, samtidigt som den är en härlig C-vitaminkick.

I det marockanska köket använder man ofta citroner, och de har ett eget sätt att konservera citronerna genom att lägga in dem i salt. Burkarna med de inlagda citronerna är inte bara praktiska att ha att ta av – de är även vackra med de tätt packade gula frukterna.

För att kunna riva citron riktigt bra bör man utrusta sitt kök med en ciselör – det är ett skaft med ett litet enradigt rivjärn längst ut som man drar över skalet för att riva ner det i den mat du lagar. Det är väl värt att skaffa en ciselör och skrida till verket med några härliga citronrecept.

Faktaruta

Citrus limon är ett träd tillhörande familjen vinruteväxter. Trädet kan bli upp till sex meter högt och har taggiga grenar. Blommorna är vita med en förförisk doft, bladen är avlånga, mörkgröna, läderartade och blanka. De gula frukterna är mycket aromatiska och innehåller mycket citronsyra, men även protein, socker och A-, B- och framförallt C-vitamin. Citronen kommer ursprungligen från norra Indien och kom till Europa på 1000-talet. Columbus tog som så mycket annat med sig citronen till Amerika och nu odlas citron på flera ställen. Citroner används inte bara till matlagning, utan även för att utvinna pektin och eteriska oljor som används i kosmetikaindustrin. Ur skalet utvinns en produkt som heter limonen som är en terpen och har goda tvättegenskaper, varför det används i diskmedel och annat, men kan vara irriterande för känslig hud. Citronen blommar samtidigt som den bär frukt och ger därför flera skördar per år. Så här års skördar därför avundsvärda personer fräscha citroner från sina träd runt Medelhavet.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentarer är avstängda.