Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kokoskakor

De här kakorna gjorde jag när jag skulle göra dekonstruerad tropisk tarte med ananas och passionsfruktcrème. Ananasen skivades och skivorna lades vackert på ett fat, fint råsocker över och sedan griljerades det med hjälp av en brännare (som man använder till crème brûlée). Det blev väldigt gott och uppskattat.

Kakorna är även supergoda som de är. Jag tror jag ska baka en ny sats idag till barnen i kväll!

Jag rekommenderar att göra dem lite tunnare än min son skar de ni ser på bilden. Degen är egentligen en klassisk fransk mördeg, förstärkt med kokos. Den kan även användas för att göra en ljuvlig pajbotten som man sedan fyller, till exempel så det blir en tropisk tarte.

Du behöver:

200 gram vetemjöl

2½ dl kokosflingor

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

120 gram kylt smör, skuret i kuber

1 ägg uppvispat med 2 tsk vatten

Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör helt snabbt så de blandar sig. Lägg i smörkuberna och kör tills degen blir smulig och nästan går ihop. Vispa upp ägget med vattnet och häll i det. Låt köra helt snabbt så degen precis går ihop. Du kanske behöver tillsätta lite mer mjöl eller kokosflingor om degen blir för lös och kladdig. Den ska vara mer fast än en smuldeg, men bara just ha bundits ihop så den inte heller blir för kletig.

Var försiktig med att arbeta degen för mycket, när det är socker i blir den lätt väldigt kladdig. Rulla degen till en rulle och lägg den i plastfolie i kylen att mogna i minst 30 minuter.

Tag fram degrullen och skär i ganska tunna skivor – knapp ½ cm. Alternativt kan du kavla ut degen med lite extra mjöl direkt på bakplåtspappret. Jag använde nu för första gången mitt nya bakplåtsskydd i silikon som fungerade alldeles utmärkt, till min stora glädje.

Kakorna kan göras i den storlek (och form) man vill, jag gjorde dem ca 5 cm i diameter.

Grädda kakorna i ugnen som du värmt till 175-200 grader. Ugnen får inte vara för varm, eftersom kakorna lätt bränns på grund av sockermängden. Grädda kakorna i ca 8-10 minuter. Titta på dem så de inte blir för mörka och brända.

Låt kakorna svalna och förvara dem sedan i en väl försluten burk så de inte mjuknar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply