Grillade tigerräkor

Att grilla är ju alltid härligt, och när jag hittar tigerräkor marinerar jag dem helt snabbt i limejuice, chili, vitlök och ibland även lite riven ingefära. Man kan även ta vanliga räkor. Tigerräkor är ju inte helt politiskt korrekt alla gånger, men då och då finner jag rättvisemärkta på Konsum som stillar mitt samvete, eller om det är kungsräkor som jag förstått är MSC-märkta och skonsamma mot miljö och männsiskor.

Jag grillar gärna de marinerade räkorna – antingen direkt på gallret eller ännu hellre i ett finmaskigt fiskgaller. Man kan även lägga dem på en stor bit dubbelvikt folie som kanterna viks upp på. Räkorna behöver väldigt kort grilltid. Man kan även grilla räkor med skal. Då grillas de lämpligen på galler av något slag snarare än i folie.

Du behöver:

stora räkor (kungsräkor eller hållbart odlade tigerräkor om det nu finns) eller andra räkor med eller utan skal – beräkna ca 150-200 gram per person

1-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller pressade

en röd chili, hackad eller chiliflakes

ev. 1-2 cm färsk ingefära, skalad och finriven

gärna finhackad koriander eller persilja

pressad saft av 1-3 limefrukter – beroende på hur mycket syra du vill ha

2-3 msk olja (jag brukar ta olivolja)

Till såsen: 1-2 burkar crème fraîche eller ca 2-3 dl matlagningsyghurt

citron som läggs på grillen och sedan pressas i crème fraîchen eller yoghurten och smaksätts med salt

alternativt saft från 1-2 pressade limefrukter

½-1 dl mango chutney

Gör så här:

Blanda ingredienserna till marinaden, lägg i räkorna. De behöver inte marineras särskilt länge

Blanda ihop såsen. Välj smaksättning med lime och mango chutney eller grillad citron. Smaka av med salt och peppar. Vill man göra det ännu snabbar för sig serverar man bara mango chutney och soja till, som på bilden. På mittenbilden har jag lagt tillbaka de grillade räkorna i marinaden innan de serveras, för extra smak.

Koka ris.

Grilla räkorna hastigt på båda sidor.  Är de råa från början ser du att de är klara när de blivit röda. Grilla inte för länge, då blir de bara sega.

Servera direkt med kokt ris, såsen, en fräsch sallad och kanske färsk spenat eller pak choi (en slags asiatisk mangoldliknande grönsak) som du wokar hastigt i lite sesamolja och häller soja på. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera