Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Helstekt kotlettrad

Jag skrev om fläskkött förra veckan, och att jag kan tycka att det lätt blir torrt och tråkigt och att djurhållningen kan lämna en del övrigt att önska. Därför var det glädjande att pröva gott fläskkött från Bodalsgrisen. Jag väljer gärna närproducerat och ekologiskt, och helsteker man sedan köttet är man än mer garanterad en härlig måltid med saftigt kött.

Här får en helstekt kotlettrad smak av en ljuvlig sås inspirerad av Verner Vögelis recept med två sorters senap – fransk dijon och klassisk svensk, schalottenlök, persilja och vitt vin. Till serverar jag gärna ugsnrostad potatis, kokt potatis, klyftpotatis eller ris – och någon härlig grönsak. Det blir en härlig ganska lättlagad vardagsmiddag eller festligare vardagsmiddag – kanske till Kristi Himmelfärd.

Länk till inlägget om Bodalsgris: http://katinkaskitchen.com/?p=10204

Du behöver:

En bit benfri hel kotlettrad, beräkna ca 200 gram per person

peppar och salt

olivolja och smör

Till såsen:

2-3 msk smör

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade

1-2 msk persilja, helst slätbladig, hackad

1 tsk dijonsenap

1 tsk skånsk senap

1 dl vitt vin

3 dl grädde

salt och peppar

Gör så här:

Gnid in köttet med olivolja, peppra och salta. Om du har tid kan du steka köttet hastigt i panna på hög värme med smör och olja blandat för att få en fin yta. Vrid på köttet så hela ytan får en yta. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen med en stektermometer instucken i den tjockaste delen. Ugnen ska vara 150-175 grader, beroende på hur bråttom du har. Den lägre temperaturen ger saftigare kött. När innertemperaturen kommit upp till 70 grader. Jag kan tänka mig lite lägre temperatur, eftersom jag inte vill ha köttet torrt utan snarare bara ljust rosa utan att det är rosa-rött. Dessutom ska ju köttet stå och vila ett litet tag innan det skärs upp. Då brukar jag ha en bit folie över så det inte ska kylas ner för mycket, och under den tiden fortsätter i själva verket stekningen inne i köttet. Jag väljer därför att ta köttet när termometern står på 68-19 grader.

Gör i ordning potatisen du väljer att servera till. Länk till recept på härlig ugnspotatis, som du här kan göra med körvel eller persilja i stället för rosmarin, om du vill: http://katinkaskitchen.com/?p=1495

Gör även i ordning de grönsaker du väljer att servera till, på bilden är det kokta morötter.

Så här gör du såsen:  Smält en stor klick smör i stekpannan, fräs den hackade schalottenlöken på ganska låg värme så den inte tar färg. Lägg i senapen, häll på vinet och låt puttra ihop lite innan du häller på grädden och lägger i persiljan. Smaka av med salt och peppar och låt koka ihop. Smaka om det behövs mer senap i. Den som vill har i lite mjöl i början för en redning så såsen blir lite tjockare. Man kan även reda på slutet genom att lägga i en klick smör som blandats med mjöl.

När köttet stekt färdigt låter du det vila ett litet tag innan det skärs upp. Servera direkt med tillbehören och den goda såsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply