Kardemummakakor

Mördegskakor är mer lättbakade än man kan tro, särskilt med en matberedare där degen svuschas ihop på ett kick. Här har de spröda kakorna fått härlig smak av kardemumma. Du kan även smaksätta dem med bara vanilj, med kanel eller vad du känner för. Jag fick en gång utomlands pröva kakor med anisfrön, så bara fantasin sätter gränser.

Åter till kardemumman. De här kakorna passar väldigt bra till rabarber. Servera dem gärna med en god kompott eller till rabarberpannacotta. Ett favoritrecept är vaniljbakad rabarber. Se recept här bredvid. Alla raberbertips finner du i kategorin Rabarber i kolumnen till höger.IMG_1761

De passar även till hjortronpannacottan. Då rullade jag degen i mald kardemumma blandad med socker. Jag fick ett väldigt bra tips av bagarna på ett av stans bättre bagerier: lägg kardemummakärnorna i en pepparkvarn så går det lätt att mala de så de blir lite grova och därmed extra gott.

Jag måste bara nämna att här är det smör som gäller för att få rätt smak på kakorna.IMG_1769

Du behöver:

200 gram vetemjöl

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kardemumma

½ tsk bakpulver

100 gram kylt smör, skuret i kuberIMG_1766

1 ägg uppvispat med 2 tsk vatten

att rulla degen i: 2 tsk grovmalen kardemumma blandat med 2 tsk socker

Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör helt snabbt så de blandar sig. Lägg i smörkuberna och kör tills degen blir smulig och nästan går ihop. Vispa upp ägget med vattnet och häll i det. Låt köra helt snabbt så degen precis går ihop. Du kanske behöver tillsätta lite mer mjöl om degen blir för lös och kladdig. Den ska vara mer fast än en smuldeg, men bara just ha bundits ihop så den inte heller blir för kletig.IMG_1767

Var försiktig med att arbeta degen för mycket, när det är socker i blir den lätt väldigt kladdig. Rulla degen till en rulle och lägg den i plastfolie i kylen att mogna i minst 30 minuter. Den som vill ha extra piff kan rulla rullen i malen kardemumma, så kakorna får en krans av kardemumma runt sig.IMG_1781

Tag fram degrullen och skär i ganska tunna skivor – knapp ½ cm. Alternativt kan du kavla ut degen med lite extra mjöl direkt på bakplåtspappret. Jag använde nu för första gången mitt nya bakplåtsskydd i silikon som fungerade alldeles utmärkt, till min stora glädje.

Kakorna kan göras i den storlek (och form) man vill, jag gjorde dem ca 5 cm i diameter.

Grädda kakorna i ugnen som du värmt till 175-200 grader. Ugnen får inte vara för varm, eftersom kakorna lätt bränns på grund av sockermängden. Grädda kakorna i ca 8-10 minuter. Titta på dem så de inte blir för mörka och brända.

Låt kakorna svalna och förvara dem sedan i en väl försluten burk så de inte mjuknar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera