Stek till festmiddag

Jag gillar att ha gäster, och att laga festmiddagar. Jag gillar även att göra det enkelt för mig. Då är stek ett väldigt bra val när man med lite jobb vill göra det festligt, särskilt när det är många gäster.

Jag brukar titta i affären vad de har för bra pris på någon stek – det kan vara kalv-, lamm-, hjort-, ren-, fläsk- eller helstekt entrecôte eller biff. Här är det en kalvstek som stekts rosa och serveras med ugnsrostad hel potatis, morötter och ett kryddsmör. Den som vill gör förstås en god sås till.

På bilderna här intill ser du uppifrån: lammstek, flankstek, citron- och örtsmör, kalvstek med rostad potatis, grillad sparris och tryffelcrème.

Du behöver:

Beräkna ca 200 gram kött per person

olivolja, salt, peppar och örtkryddor att knida in köttet med

Gör så här: 

Stek köttet i 100-150 grader om du har tid, för ett saftigare kött. Har du inte så gott om tid steker du köttet i 175 grader.

Gnid in köttet med olja och kryddorna, lägg köttet i en ugnsfast form eller på en plåt, stick en köttermometer i köttet så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Ställ in köttet i ugnen. Sedan står köttet där och steker sig själv. Du behöver bara kolla temperaturen. Den som vill steker köttet hastigt i stekpanna på högsta värme för att ge köttet färg innan det ställs in i ugnen, men det går att hoppa över. Det säger inte minst vår nästa satsning för det stora matlagningspriset Bocuse d’Or, Adam och Albin, som i och för sig gärna snabbt bryner köttet för att ge det en fin yta eftersom de sedan steker köttet i låga temperaturer ner till 80 grader för fantastisk saftighet. Det viktiga är alltid köttets innertemperatur. Här ser du vad den bör vara för olika sorters kött, enligt min empiriska erfarenhet. Jag vet att många anser att det ska vara högre temperaturer, men eftersom köttet fortsätter stekas efter att ha tagits ut och jag inte vill ha det överstekt tycker jag de här temperaturerna är lämpliga då köttet tas ur ugnen:

Lamm – 55-56

Nöt – 55-58

Kalv – 58-60

Fläsk – 68-70

Hjort – 56-58

Ren – 57-59

Under tiden köttet steks gör du i ordning det du bestämt dig för att servera till. Jag brukar börja med att välja vilken sorts potatis jag vill servera till, eller om jag väljer ris. Potatisgratäng, kanske i kokotter smaksatt med parmesanost är ett härligt och festligt alternativ som jag gärna gör. Är det många gäster gör jag stora formar med potatisgratäng. Rostad potatis är ett annat mycket gott alternativ, där potatisen förkokas och sedan färdigsteks i ugn efter att ha rullats i smält smör. De blir knapersega och jättegoda. Man kan gärna steka morötter och palsternackor med potatisen på samma sätt.

Andra goda alternativ, beroende på säsong, är risotto, potatishalvor som bakas i ugn med rosmarin, fransk potatissallad, bara kokt färskpotatis, pressad potatis… Titta under kategorin tillbehör i kolumnen till höger för recept och inspiration.

Så till grönsakerna. Här väljer jag gärna något i säsong – sparris, som kan grillas, kokas eller ugnsbakas med svarta oliver och coctailtomater när man vill göra det mycket enkelt, morötter, rotfrukter som rostas i ugn, vårprimörer, fräsch sallad, smörslungad spenat… Du finner mer inspiration även här under kategorin tillbehör.

Sås eller inte, kryddsmör? är sedan nästa fråga. Trattkantarellsås till hjort eller annat kött på hösten, peppar- och konjaksås, rödvinsås, sherrysås etc. eller ett härligt kryddsmör där citron- och örtsmöret är en stor favorit som passar till det mesta och jag ofta väljer eftersom det inte tar överhand och konkurrerar med de andra smakerna. Smöret på soltorkade tomater är väldigt gott till lamm, vitlökssmör är ju en klassiker inte minst till nötkött.  Titta under kategorin såser, röror och kryddsmör i kolumnen till höger för recept och inspiration.

Mycket nöje vid spisen och middagsbordet!

Bon appétit önskas med matglada vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera