Bacon & ägg till brunch

Efter en härlig kväll med goda vänner på middag får det bli en klassisk brunch på stekt bacon, stekta ägg ”sunny side up” med god kryddning, stekta tomater och färskpressad apelsinjuice. Rostat bröd och goda ostar till samt en stor caffe latte och vi kan så småningom börja dagen.

Jag knapersteker baconet utan att bränna det. Äggen steks på bara ena sidan och kryddas med blandade örtkryddor (herbes de Provence eller franska örtkryddor), paprikapulver, peppar och Trocomare eller Herbamare örtsalt. Det blir en väldigt god och uppskattad kryddning på de stekta äggen. Jag steker även tomater i halvor som jag kryddat med örtkryddor som ovan samt örtsalt. Barnen älskar stekta tomater så jag brukar få steka ett gäng.

Färskpressad apelsinjuice gör vi fortfarande – apelsinerna är inte så goda att äta som de är nu på försommaren, men juicen blir söt och härlig. En stor caffe latte med underbart kaffe från Nespresso. Jag är väldigt förtjust i deras Dulcao do Brasil, men får inte ett öre för att säga det:)

Du behöver till 4 personer:

2-3 paket bacon

8 ägg (om ni vill ha två ägg per person)

4 tomater eller fler

olja till stekning av ägg och tomater – jag använder alltid olivolja

herbes de Provence eller franska örtkryddor eller blandade örter

Trocomare eller Herbamare örtsalt, peppar från kvarnen (jag använder gärna blandade pepparsorter i en kvarn)

paprikapulver

tabasco till servering

bröd att rosta (eller steka om du vill)

kanske några goda ostar som finns kvar sedan början av helgen, eller marmelad

apelsiner till juice – beräkna åtminstone 2 apelsiner per person

gott kaffe och varm mjölk

Gör så här: 

Stek bacon i ugn eller stekpanna (jag föredrar ugn, på bakplåtspapper i ca 175-200 grader – passa så inte bränns!). Stek äggen i olja med goda kryddor, stek tomaterna med örtkryddor. Lägg upp på tallrikar och duka fram allt det andra goda. Sätt er ner och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera