Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Veckomeny v 22
Categories: VECKOMENYER

Den här veckan är jag lite slö i starten efter helgen i London och veckan som tagit full fart. Här kommer i alla fall lite inspiration för veckans middagar, vilken dag du än plockar från och till.

Måndag blev det en enkel men ljuvligt god pasta med sardellfiléer, vitlök, citronskal, vitt vin, chili och ruccola som den nykokta al dente-pastan slungades runt i och serverades med pecorino (fårost som är lite lik parmesan som italienarna gärna serverar till flera av sina pastarätter).

Tisdag fick barnen göra mat själva när vi gick på middag hos vänner. De valde god, enkel tomatsås med skinka och örtkryddor serverad med pastaskruvar och dessutom bröd stekt i olivolja med vitlök(!). Länk till den härliga tomatsåsen: http://katinkaskitchen.com/?p=4797

Onsdag så – det får bli något snabbt och enkelt men som inte är pasta. Jag tänkte experimentera med kryddning på lax och testa hur det blir om man smaksätter laxen med kryddan sumac (från Iran och Mellanöstern – en syrlig röd krydda som jag ska skriva mer om framöver). Kokta morötter, en tomatsallad med fetaost och sumac samt potatis eller ris får det bli till.

På torsdag är det maken som står för maten och när barnen är hemma brukar det ofta innebära att deras önskan om ugnspannkaka infrias, alternativt makaronilåda med bacon. Med några fräscha grönsaker eller i vart fall sallad till, hoppas mamman. Länk till ugnspannkakan (makaronilådan kommer framöver): http://katinkaskitchen.com/?p=9754

Sedan blir det äntligen fredag och jag tror, med tanke på väderprognoserna om regn, att det blir tigerräkor eller vanliga räkor i het kryddig sås inspirerad av malaysisk matlagning. Det är en lättlagad rätt som blir mycket god. Jag serverar den gärna bara med ett gott bröd och en sallad. Länk till räkorna: http://katinkaskitchen.com/?p=8624

Ett annat alternativ är den romerska kycklinggrytan som sonen önskat. Den får smak av långsamstekt vitlök, rosmarin, citron, honung och vitt vin. Vill man få än mer autentisk romersk smak har man även i några finhackade sardellfiléer. Anomalin i receptet som snarare är en blinkning till dagens italienska matlagning är de passerade tomaterna som fullbordar denna underbara sås. Länk till receptet: http://katinkaskitchen.com/?p=2668

Till helgen återkommer jag som vanligt med tips på både maträtter och bakning i rabarbertider. En härlig fortsättning på veckan med god, enkel mat i vardagen önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply