Marockanska morötter

I Marocko heter den här grönsaksrätten aljazar bi alkamoun, eller carottes au cumin på franska.

Den består av just morötter med spiskummin, men också så mycket fler härliga kryddor som gör de här morötterna mycket smakrika och härliga att servera till mycket. Jag gör dem ofta på sommaren till grillat, eller på en buffé eftersom de är lika goda varma som kalla. Till min marockanska fisk är de givna.

Det är en riklig laddning i det här receptet men de som blir över är goda att äta kalla eller i en omelett, frittata eller annat.

Du behöver för ca 4-6 personer: 

1 kg morötter

saften från 2 citroner

4-5 vitlöksklyftor, skalade och finhackade samt gärna mosade tillsammans med salt med knivblad

½ tsk cayenne- eller chilipulver eller stark paprika (ibland tar jag färsk chili och hackar i  – då ofta grön, faktiskt)

1 tsk mald spiskummin

1-2 tsk harissa (en nordafrikansk chilikrydda som används till cous cous) – kan uteslutas, då kan man om man vill ha mer autentiskt drag ta mer av chilin ovanför

1 knippa färsk koriander

Lite flingsalt efter smak – men kryddorna tillsammans med vitlöken brukar ge en känsla av sälta.

Gör så här: 

Skala och skär morötterna i bitar – jag brukar göra lite tjockare skivor till den här rätten. Koka dem mjuka i vatten, ev. smaksatt med lite salt och citron.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över de nykokta avrunna morotsbitarna. Rör om och servera direkt, eller låt svalna i dressingen och servera avsvalnade till något gott grillat eller stekt, eller kanske med torskrygg eller fiskspett smaksatta på marockanskt vis.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2 Kommentarer

  1. Fantastiska! Tänk att morötter kan smaka så gott! Detta kommer bli en favorit hos oss! Tack!

  2. Tack själv! Och vad härligt att de smakade! Jag gör gärna de här morötterna året om, till såväl marockansk mat som annan.
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera