Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kladdkaka

Den här kakan är sanslöst lätt att göra, och gör alltid succé! Knepet är att låta den baka kort tid i ugnen så att den blir härligt kladdig. Den är lika god att servera som den är eller med grädde, kanske färska bär eller frukt.

Den blir lika bra på glutenfritt mjöl!

Det finns två sätt att göra denna enkla ljuvligt goda kaka på: antingen det snabbaste sättet som beskrivs precis här nedan då man rör ihop allt i kastrullen. Eller som jag beskriver lite längre ner då man först vispar ägg och socker och sedan blandar ihop med resten. Det andra alternativet tar lite längre tid och ger lite mer disk, men ger en fluffigare kaka med härligt lite nästan knapersegt täcke med krämigt innandöme. Passa så inte gräddas för länge!

Du behöver: 

100 gram smör

2 dl socker

1 1/2 msk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

2 ägg

drygt 1 1/2 dl mjöl (vetemjöl eller glutenfritt mjöl – det går också bra!)

Gör så här: 

Smöret smältes i kastrull. Rör i socker, vaniljsocker, kakaopulver, ägg samt vetemjöl, eller ljust glutenfritt mjöl. Rör till en jämn smet. Häll i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter – den skall vara kladdig fortfarande!

Alternativ två (som jag föredrar):

Smält smöret i kastrull över svag värme. Vispa under tiden äggen med 1 1/2 dl av sockret så det blir ett ljust pösigt äggskum. När smöret smält lägger du resterande ½ dl socker i kastrullen och rör runt. Stäng av värmen strax efter. Rör ner vaniljsocker, kakaopulver samt vetemjöl i smöret och vänd ner blandningen i äggvispet. Häll upp i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter – den ska vara kladdig fortfarande!

Mina barn, ja, faktiskt alla barn och vuxna, älskar denna kladdkaka när den är väldigt lite gräddad så den närmast blir som lättbakad chokladsmet – riktigt rinnig. Inte så lätt att servera i prydliga tårtbitar, men en garanterad succé. Tricket är att ta den ur ugnen efter bara 10-15 minuter, beroende på pajformens storlek – kakan ska ha stelnat runt om och bara en bit in men fortfarande vara lös. Den stelnar till lite när den svalnar också!

Servera med lättvispad grädde eller glass och kanske lite färska bär eller lättsockrade lättrörda frysta bär efter smak och tillgång.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

1 Comment to “Kladdkaka”

  1. Marianne says:

    Hej Katinka,

    Hur mycket mjöl ska det vara i kakan?

    🙂 Marianne

Leave a Reply