Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mustig bönragu med morötter & jordärtskocka

Den här bönragun gjorde jag på impuls utifrån vad jag fann i kylen och den har blivit en riktig favorit som jag gärna lagar, inte minst så här års. Det visade sig att jordärtskockan förutom morötter verkligen gör pricken över i:et med sin nötiga sötma i den här mustiga böngrytan som bara mår bra av att få koka ihop ett tag.

Jag serverade den med lättrimmad torsk som långsambakats i ugn med olivolja och vitlök (som man ser på bilden ovan), men denna goda bönröra kan serveras med nästan vad som helst, och även för sig själv eller tillsammans med ris eller pasta. Gör gärna en stor sats när du ändå håller på – dels går den åt, och så är det gott och inte minst praktiskt att plocka fram den och använda på ett annat vis nästa gång.

Du behöver:

Morötter, 2 st.

Jordärtskockor, 2-3 st.

Schalottenlök, 2 st.

Röd lök, 1 st.

Vitlök, 2 klyftor

Olivolja, 4-5 msk

Soltorkade tomater, 75-100 gram

Färska plommontomater, 5 st.

Hela konserverade tomater, 1 burk

Tomatpuré, 1-2 msk

Gärna ungersk paprikapasta (finns på tub eller burk) – kan uteslutas, men ta då gärna lite paprikapulver eller liknande av god kvalitet för fylligheten och smaken

Vitt vin, 2-5 dl

Ev. lite grönsaksbuljong av god kvalitet

En nypa socker (gärna råsocker)

Örtkryddor, gärna färsk timjan och rosmarin, annars lite torkad

Stora vita bönor (typ bondbönor), kokta (som du kokat själv, eller från burk), 2 burkar

Du kan självklart välja en bönsort som du gillar och föredrar.

Gör så här:

Skala och tärna morötterna och jordärtskockorna. Hacka löken och vitlöken fint. Blötlägg de soltorkade tomaterna i kokande vatten – häll gärna bort det första vattnet och häll på nytt direkt, låt stå ett tag. Ju torrare de är från början desto längre tid kan de behöva, men oftast räcker det med 10-15 minuter. Hacka de soltorkade tomaterna i små bitar. Hacka även de färska tomaterna och de konserverade tomaterna. De sistnämnda hackar du lämpligast genom att öppna burken och sticka ner en sax i den och klippa medan du långsamt snurrar runt burken. De hela burktomaterna är ofta av bättre kvalitet och fylligare än de färdighackade.

Om du kokar bönorna själv ser du till att de är färdigkokta när du börjar – det kan självklart göras i förväg. Om du använder färdigkokta bönor på burk är det en god idé att hälla av dem i ett durkslag och skölja dem med vatten.

Börja med att hälla olivoljan i en bra gryta med tjock botten – typ en gjutjärnsgryta med lock. Fräs löken och vitlöken över ganska låg värme så den blir mjuk, nästan kokas i oljan, utan att få färg. Lägg i morots- och jordärtskockshacket och höj värmen något. Tillsätt de soltorkade tomaterna och häll i vinet. Jag tycker det är gott med ganska mycket vin i denna gryta – det bidrar till en mustig fyllighet och smakar riktigt sydfranskt när det kokat ihop ordentligt. Höj värmen och låt vinet puttra ihop lite innan du häller i de färska och de konserverade tomaterna, tomatpurén, örtkryddorna och paprikapurén om du har sådan. En nypa socker för att runda av tomaterna och ev. lite grönsaksbuljong. Anledningen till att jag skriver eventuellt är att om du har tid att låta grytan stå och puttra ett tag och har haft i ganska mycket vin kommer den att bli mustig och härlig utan buljong, men buljongen kan vara en bra genväg till mustighet om du har lite mer bråttom eller inte vill ha vin i.

Låt grytan stå och puttra över låg värme under lock, eller med locket lite på kant.

Ett tag före servering häller du i bönorna så de får koka med och bli varma utan att koka sönder. Har du kokat bönorna själv och tycker de är lite hårda fortfarande kan du med fördel lägga i dem tidigare och koka med grytan.

Servera rykande het och njut av den mustiga smaken.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply