Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tarte aux fraises

Tarte aux fraises får bli jordgubbstarte på svenska i brist på bättre översättning.

Tarte på franska har inget med tårta och göra, annat än att jag gärna serverar en tarte i stället för tårta på födelsedagar. En tårta heter på franska gateau.

En tarte är mer som en paj eftersom det är en pajdeg som ofta förgräddas och sedan fylls med till exempel en tjock vaniljkräm (crème patissière) och därefter färska bär eller frukt. Det finns även äppeltarte, tarte aux pommes med en äppelkompott med härlig smak av calvados med vackra äppelskivor högst upp som jag gärna gör under äppelsäsongen.

Men nu är vi i början av jordgubbssäsongen. I onsdags åt vi våra första svenska jordgubbar, söta och fina från Skåne, serverade på en underbar marängpavlova. I dag när det blir födelsedagsfest lägger jag de söta fina jordgubbarna på en mördegsbotten som fyllts med den vaniljkräm. Pajbotten går utmärkt att laga i förväg, liksom även vaniljkrämen. Sedan monterar du snabbt tarten inför serveringen. På patisserier (finbagerier) och caféer i Frankrike lägger de också ett tunt lager gelé över bären för att de ska hålla sig saftiga och vackra, men det hoppar jag över här.

Mördegsbotten gör jag med utgångspunkt i receptet från min kokboksbibel Det goda franska köket av Julia Child m.fl.

Du behöver:

200 gram vetemjöl

1 dl socker

½-1 tsk vaniljsocker

knappt ½ tsk bakpulver

100 gram kylt smör, skuret i kuber

1 ägg uppvispat med 1 tsk vatten

Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör helt snabbt så de blandar sig. Lägg i smörkuberna och kör tills degen blir smulig och nästan går ihop. Vispa upp ägget med vattnet och häll i det. Låt köra helt snabbt så degen precis går ihop. Du kanske behöver tillsätta lite mer mjöl om degen blir för lös och kladdig. Den ska vara mer fast än en smuldeg, men bara just ha bundits ihop så den inte heller blir för kletig.

Var försiktig med att arbeta degen för mycket, när det är socker i blir den lätt väldigt kladdig. Lägg degen i plastfolie i kylen att mogna i minst 30 minuter. Kavla sedan ut degen till en platta som är större än pajformen du ska använda. Man kan även trycka ut degen i formen. Om du kavlar degen bör du ha bakplåtspapper eller plastfolie åtminstone under degen för att kunna lyfta den i ett sjok när den ska läggas i pajformen. Traditionellt använder man tarteformar, på svenska flarnformar tror jag (begreppsförvirring…) som är gjorda i metall med löstagbar kant. Man kan även använda keramikform. De brukar har räfflade kanter, i ett fåfängt försök att få degen att inte kana ner under gräddningen.

Just det här med att få degen att hålla sig uppe på kanterna är det svåra när man gör tarte, eller pajbotten över huvud taget. Man kan fylla pajdegen med torkade gula ärtor som ligger i under början av gräddningen. Det finns även speciella formar med en innerform för att hålla uppe kanten. Ett viktigt moment är att man låter pajdegen stå i formen i sitt utkavlade skick i kylen i minst en halvtimme för att få den att stanna. Även degens konsistens är viktig för att den ska hålla sig uppe.

När degen vilat i kylen gräddar du den i knappt 200 grader i mellersta delen av ugnen, om du inte har gasspis för då måste du grädda den högst upp för att den inte ska bli bränd i botten. Först gräddar du den med ärtor eller vad du har för att hålla kanterna uppe i drygt fem minuter, varefter du tar bort ärtor eller annat, naggar botten och gräddar i ca 10 minuter till. Du ser att pajskalet är färdiggräddat när degen drar sig inåt från formens kanter lite grann och degen börjar få färg. Passa eftersom den höga sockermängden gör att degen lätt blir bränd. Ta helst bort formen och lägg pajskalet på ett galler att svalna.

Så till vaniljkrämen, crème patisssière, återigen från Det goda franska köket:

En crème patissière är just finbagarens vaniljkräm som man använder i bakverk. Den håller bra och blir tjock på grund av att man har mjöl i den. Den som vill göra glutenfritt använder lämpligen sitt glutenfria mjöl eller maizenamjöl.

för ca 5 dl kräm som räcker till två tarter behöver du:

2 dl socker

5 äggulor

75 gram vetemjöl

4½ dl mjölk, uppvärmd så nästan kokar

1 vaniljstång eller ½ tsk frön från vaniljstång s0m numera finns att köpa på burk i många affärer

15 gram smör, rumstempererat

Den som vill kan även smaksätta med lite likör

Gör så här:

Vispa äggulorna snabbt, vispa därefter i sockret lite i taget och fortsätt vispa 3 minuter tills blandningen är blekgul och bildar band. Sikta i mjölet och fortsätt vispa. Koka upp mjölken med vaniljstången som du skurit på längden så fröna kan komma ut. Använder du frön från burk tillsätter du dem när såsen kokat färdigt. Tillsätt sedan den heta mjölken i en tunn stråle, lite i taget, fortfarande under vispning. Häll smeten i en tjockbottnad kastrull och ställ den över måttlig värme. Rör med vispen över hela botten på kastrullen så att smeten inte bränner fast. Både äggulor och socker har väldigt lätt för att bli brända. När såsen börjar koka klumpar den sig gärna, men blir slät igen när du fortsätter vispa:)

När såsen kokat upp drar du ner värmen till måttligt svag och fortsätter vispa i 3 minuter så att mjölet blir ordentligt kokt. Det här är viktigt för att det inte ska smaka mjöl om krämen, på samma sätt som när man gör en béchamelsås. Var hela tiden försiktig så att krämen inte bränns vid.

Ta av kastrullen från värmen och vispa i vaniljfrön eller vaniljsocker och ev. i likör om du vill. Om du inte ska använda krämen direkt skrapar du ner kräm från kastrullens kanter och lägger några klickar mjukt smör över ytan för att den inte ska skinna sig. Krämen håller sig en vecka i kylskåp och kan även frysas.

För montering av jordgubbstarten:

Skölj jordgubbarna i god tid, låt dem rinna av ordentligt innan du snoppar dem. Jag brukar lägga dem på dubbel- eller trippelvikt hushållpapper för att bli av med vattnet och spara tid.

Ta fram mördegsbotten, lägg det på ett vackert fat, häll på vaniljkräm, bred ut den i ett jämnt lager. Arrangera jordgubbarna vackert i pajen och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply