Lammrostbiff med primörer

Jag älskar lamm, och köper det gärna och ofta. Vilken bit det blir brukar oftast avgöras i affären beroende på vad de har.

Den här gången blev det lammrostbiff som vi skar bort senor och hinnor från innan bitarna stektes i grillpanna kryddade med rosmarin, timjan, vitlök, salt och peppar samt olivolja. Ljuvligt rosastekta blir det väldigt mört och otroligt gott.

Årstiden till ära serveras köttet med primörer – åter beroende på tillgång och smak. Kokta rödbetor med fransk getost, chèvre, som jag denna gång grillade i ugnen ett tag med franska örter (herbes de Provence), sugarsnaps (en sorts söta bönor som är som tjocka sockerärtor), grillad zucchini smaksatt med citron, chili och olivolja, en tomatsallad på coctailtomater med olivolja, timjan och salt samt en stor härlig grönsallad med balsamvinäger och en god olivolja. God, enkel mat – till vardag eller fest!

Du behöver:

lammrostbiff (beräkna ca 200 gram per person)

zucchini (beräkna 1 till ca 3 personer, det går nog åt mindre om du väljer att servera potatis till också)

coctailtomater (beräkna en ask till ca 3 personer)

sugarsnaps eller sockerärtor (beräkna en påse till ca 3 personer)

rödbetor (beräkna 1-2 per person)

chèvre (beräkna 1 skiva per person – här har jag använt underbara crottins de chèvre, små ”portions”ostar som delas på längden)

herbes de Provence (provencalsk kryddblandning, eller franska örter – kan ersättas med bara lite timjan)

färsk rosmarin och timjan

salt och peppar från kvarnen

chiliflakes eller chiliexplosion-krydda (finns på kvarnförpackning numera – god och praktisk)

olivolja till nästan allt

smör till sugarsnapsen

balsamvinäger

Gör så här:

Börja med rödbetorna eftersom de tar längst tid. Skölj bort jord från dem, men skär inte av något annat än lång blast annars ”läcker” de bara massor av röd färg i kokvattnet. Koka dem i saltat vatten i ca 30-40 minuter beroende på hur stora de är. Under tiden gör du resten av tillbehören enligt nedan. När rödbetorna är färdigkokta häller du av vattnet, låter de ånga av ett tag innan du tar upp dem på en skärbräda och skalar dem med hjälp av en gaffel i ena handen och en vass kniv i andra handen. Skär av blastfästet och toppen längst ner, ställ rödbetan på den ena platta ytan och skala uppifrån och ner så du blir av med skalet helt. Skiva därefter de skalade rödbetorna och lägg dem i en skål eller på ett uppläggningsfat. Vid servering lägger du på chèvren som du grillat i ugnen enligt angivelserna nedan.

Köttet så: Tänk på att ta fram köttet en halvtimme innan det ska stekas. Skär noga bort alla senor och hinnor, men behåll fettkappan på utsidan eftersom fettet bara ger god smak. När du är noga med att ta bort senor och hinnor kan jag lova att köttet kommer att ge dig och gästerna helt nya smakupplevelser – det blir fantastiskt mört och gott! Krydda köttet med färsk rosmarin och kanske även timjan, pressad vitlök för den som vill, olivolja och ganska rikligt med flingsalt och nymalen svartpeppar. Låt köttet ligga med kryddningen tills det är dags att steka det strax innan servering. Grilla det då på grillen eller stek det, gärna i grillpanna. Då har jag olivolja på köttet tillsammans med kryddningen. I en vanlig stekpanna kan du med fördel steka det i en blandning av smör och olja. Stek köttet på ganska hög värme men passa så att det inte blir för genomstekt. Du känner med en stekspade eller -tång på motståndet köttet ger när du trycker lätt på det om det börjar bli klart. Ta för vana att känna på köttet på det viset så lär du dig snart hur du får köttet perfekt stekt.

Till tomatsalladen: Skär coctailtomaterna i halvor, lägg dem i en vacker skål. Hacka färsk timjan, eller basilika, och strö det över. Flingsalt och olivolja, rör om – klart. Den som vill ha extra umpf tillsätter även lite finhackad vitlök.  Ställ tomatsalladen åt sidan tills servering så den hinner stå och bli fin i smakerna.

Till chèvren: Skär chèvren i skivor, eller om du använder crottins – dela dem på längden och lägg med snittytan uppåt i en smord ugnsform. Strö örter över och ringla lite olivolja över varje bit chèvre. Ställ in i ugnen som du värmt till 175-200 grader. Efter max tio minuter är de klara – de ska ha blivit varma och rinna ut lite utan att ha blivit brända.

Till zucchinin: Skölj och torka zucchinin. Skär bort fästet och ev. tippen. Skär zucchinin tvärs av på mitten så den blir hälften så lång. Skär sedan varje halva i skivor på längden, det brukar bli fyra skivor oftast. Lägg dem i en skål eller form och pressa citron över, ringla över olivolja och krydda med chili och lite salt. Du kan låta den stå så här med sin marinad tills det är dags att göra allt klart inför serveringen. Börja med att grilla zucchinin, precis innan du grillar köttet. Grilla på grillen ut mot kanterna så den blir mjuk utan att brännas för mycket, eller stek i grillpanna. Den ska precis bli mjuk men inte för genomkokt och sladdrig. Lägg upp på uppläggningsfat.

Sugersnapsen eller sockerörtorna: De gör du precis innan servering. Snoppa dem och koka dem i saltat vatten. Passa så de inte blir överkokta, de brukar bli  klara på ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg en rejäl klick smör i kastrullen, rör om och häll upp dem i uppläggningsfat/skål.

Skölj och slunga salladen du valt – här blandade jag romansallad, grönsallad och ekbladssallad. Ställ fram balsamvinäger och olivolja med salt och peppar för gästerna att hälla på vid bordet. En salladsslunga är en väldigt god investering! Du blir snabbt och lätt av med allt vatten som bara gör salladen och dressingen blaskig. En salladsslunga är en av de sakerna du inte visste att du behövde innan du fick den:) Jag gillar att ge bort salladsslunga i present.

Servera och njut! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*