Entrecôte helstekt

När man ska ha många gäster är det väldigt praktiskt – och gott – att servera stek av något slag och på något vis. Just idag blir det helstekt entrecôte, som jag gärna serverar med det underbara smöret på soltorkade tomater och färskpotatis eller ugnsstekt potatis med rosmarin beroende på årstid. Härliga grönsaker till också varierade efter årstid, såsom den ugnsbakade löken.

Jag har tidigare skrivit om underbar dekonstruerad stek på kalv eller lamm som jag gärna gör vid en fin middag när det inte är alltför många gäster, eftersom den kräver lite mer handgrepp och därmed tid. Du finner receptet på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=10635

Har jag många gäster gör jag helt enkelt steken som den är utan större åthävor. Det är enkelt och går fort, i arbetsinsats. Sedan sköter sig steken i ugnen. Har jag gott om tid låter jag den steka på ganska låg temperatur för att få köttet extra saftigt och fint.

Tillbehören varierar jag efter tillgång, årstid, tycke, smak och tillfälle. Här är en del länkar till några tillbehörstips:

Länk till en busenkel och supergod citronsås: http://katinkaskitchen.com/?p=3325

Länk till ljuvligt smör på soltorkade tomater: http://katinkaskitchen.com/?p=3300

Länk till ört- och citronsmör: http://katinkaskitchen.com/?p=10334

Länk till lök i folieknyten: http://katinkaskitchen.com/?p=3347

Länk till fransk potatissallad:http://katinkaskitchen.com/?p=2798

Länk till potatissallad med sumac: http://katinkaskitchen.com/?p=11018

Så till receptet på den helstekta entrecôten:

Beräkna ca 200 gram kött per person

olivolja, salt, peppar och örtkryddor att knida in köttet med, nötstek kan man gärna krydda med lite starkare kryddor också som chili, paprikapulver, annan kryddblandning eller rub som det också kallas.

Stek köttet i 100-150 grader om du har tid, för ett saftigare kött. Har du inte så gott om tid steker du köttet i 175 grader.

Gör så här: Gnid in köttet med olja och kryddorna, lägg köttet i en ugnsfast form eller på en plåt, stick en köttermometer i köttet så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Ställ in köttet i ugnen. Sedan står köttet där och steker sig själv. Du behöver bara kolla temperaturen. Den som vill steker köttet hastigt i stekpanna på högsta värme för att ge köttet färg innan det ställs in i ugnen, men det går att hoppa över. Det säger inte minst vår nästa satsning för det stora matlagningspriset Bocuse d’Or, Adam och Albin, som i och för sig gärna snabbt bryner köttet för att ge det en fin yta eftersom de sedan steker köttet i låga temperaturer ner till 80 grader för fantastisk saftighet. Det viktiga är alltid köttets innertemperatur. För entrecôte tycker jag att 55-57 grader är en bra innertemperatur om man vill ha köttet rosa och fint.

När termometern visar den rätta temperaturen tar du ut köttet och låter det vila i tio minuter innan det skärs upp. Det är särskilt viktigt om du låtit köttet steka på lite högre temperatur i ugnen. Tänk på att innertemperaturen fortsätter öka efter att du tagit ut köttet. Jag tar alltid ut kalvsteken när termometern visar 55-56 grader för att det inte ska blir för överstekt. Linda in det i lite folie medan det vilar så svalnar det inte för snabbt.

Skär sedan upp köttet i skivor. Servera med de tillbehör du valt och ha en riktigt trevlig festmåltid!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*