Ugnsbakade rödbetor med fårost eller chèvre

Rödbetorna får en extra söt fin smak när de bakas i ugn i stället för att kokas. Tillsammans med chèvre och en god dressing är det här en härlig grönsaksrätt som gör sig utmärkt som förrätt eller som tillbehör eller på en buffé. På sommaren gör jag den ofta på primörrödbetorna, som tillbehör till det grillade. Då kokar jag dem ibland, om jag inte vill dra igång ugnen. Men det blir minst lika gott att ugnsrosta de fina rödbetorna som finns i affärerna på hösten. När jag serverar dem som förrätt lägger jag upp dem vackert på assietter för var och en av gästerna.

Du behöver för ca 4 personer:

Ett knippe rödbetor

1 paket Fårost eller chèvre

För Fransk dressing: balsamvinäger, olivolja, dijonsenap, lite salt och peppar – se även separat recept här på Katinkas Kitchen; sök på ”dressing som i Frankrike” eller ”vinaigrette”

För Pestodressing: balsamvinäger, olivolja, pesto, lite nymald peppar – se även separat recept här på Katinkas Kitchen; sök på ”pestodressing”

Färsk basilika

Gör så här:

Tvätta rödbetorna och skär av blasten någon centimeter upp. Lägg rödbetorna hela i en ugnsform, alternativt i grovsalt. Eller skär betorna i klyftor och pensla med lite olivolja och strö lite flingsalt över. Baka i ugnen tills de är mjuka. Kan ta ca 30-60 minuter, beroende på storlek. Skiva eller skär de hela rödbetorna i bitar och arrangera på ett fat. Smula över den ost du valt och avsluta med att ringla över den dressing du valt. Dekorera med färska basilikablad – hela eller strimlade och ta några tag på pepparkvarnen. Servera ljummet eller avsvalnat som förrätt eller som tillbehör till huvudrätten, alternativt på en trevlig buffé.

Om du föredrar att koka dem lägger du de hela betorna med en bit av blasten kvar i kokande vatten tills de är mjuka. Koktiden varierar beroende på storlek och färskhet. Skala de kokta betorna och skiva eller klyfta och arrangera på ett fat innan du dekorerar som ovan. Tänk på att spara blasten om den är fin – för att användas i soppa, pastasås eller fina blad i sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Så gott! Mmm..:!

  2. Världens godaste!

Kommentera