Lammfärsbiffar grillade med goda tillbehör

Lammfärs är numera ganska lätt att finna i affärerna. Hela familjen tycker mycket om lammfärsbiffar med alla möjliga goda tillbehör.

Så här på sommaren grillar vi dem gärna och serverar till exempel med smaker från östra delen av Medelhavet – tsatsiki, fetaost med sumac, kokta morötter smaksatta med koriander, rosépeppar och apelsinskal, fräsch salsa fresca på tomater med koriander och färsk vitlök, färsk knipplök bakad i foliepaket eller ugn och kanske klyftpotatis för den som vill. Den som vill ha mer LCHF hoppar över potatisen. En grönsallad till med olivolja och kanske balsamvinäger

Du behöver:

Lammfärs – beräkna ca 150-200 gram per person

1 ägg per ca 500 gram lammfärs

rivet citronskal

pressad vitlök (jag tycker om att ha ganska mycket i, eftersom lammfärsen gärna slukar kryddsmakerna)

paprikapulver

chilipulver eller chiliblandning, typ chiliflakes eller chili explosion

örtkryddor – t.ex. rosmarin, timjan – gärna färska

peppar och salt

1-2 paket fetaost

olivolja

 

Recept på klyftpotatisen finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=8615

Recept på salsa fresca med koriander finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=11524

Recept på tsatsiki finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=2659

Recept på färsk lök bakad i foliepaket eller i ugnsform finns på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=3347

Recept på de kokta färska morötterna finns på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=11651

 

Gör så här:

Börja med att göra i ordning lökpaketet enligt receptet i länken ovan och lägg det på grillen medan ni väntar på att glöden ska bli fin för grillning. Fortsätt med att göra tsatsikin och salsa frescan enligt recepten på länkarna här ovanför.

Skölj och skär upp sallad och lägg i en skål. Gör en god vinaigrette-dressing eller ställ bara fram en god olivolja och äkta balsamvinäger tillsammans med salt och peppar för gästerna att ta för sig av.

Fetaosten skär du i kuber och häller olivolja över, strö sumac eller någon annan god krydda över. Örtkryddor är gott, eventuellt tillsammans med rivet citronskal, om du inte fått tag på sumac.

Blanda lammfärsen i en skål med smaksättningen/kryddorna. Forma biffar och lägg på en skärbräda tills det är dags att grilla dem. Pensla dem med olivolja innan stekning. De går också utmärkt att steka i en grillpanna eller vanlig stekpanna. Krydda gärna lite extra på biffarna med chiliblandningen eller peppar och salt innan du lägger dem på grillen eller i pannan. Stek dem så de fortfarande är en aning rosa i mitten, så blir de goda och saftiga.

 

En kommentar

  1. Det är gott att grilla och det gör jag hela tiden nu under semester

Kommentera