Grillade jätteräkor

Att grilla skaldjur är väldigt gott – och enkelt. Hemma i Sverige kan man ta vanliga räkor, havskräftor eller tigerräkor som man ibland kan finna i affärerna. Nere vid Medelhavet finner man de stora härliga jätteräkorna – gambones – som jag marinerar i citronsaft, vitlök, chili och  olivolja, havssalt innan de läggs på grillen helt hastigt.

Vi grillade även en massa grönsaker vi fann på marknaden – paprikor som grillades på skalsidan så de blev svartblåsiga och sedan skalades och fick en skvätt olivolja, några örtkryddor och lite vitlök på sig, aubergine och zucchini som marinerades i olivolja, vitlök och citronsaft, purjolökar som grillades hela och då blir mjällt söta inuti.

Och favoriten grillade citroner som blir alldeles saftigt söta och aromatiska inuti när du grillar dem med skalet neråt och sedan pressar ur dem då de svalnat något.

Du finner alla recept på grillade grönsaker här bredvid i egna inlägg samt på länkarna nedanför.

Åter till jätteräkorna:

Du behöver:

Räkor, beräkna ca 300 gram per person

1-4 klyftor vitlök, pressad

1 chili eller ½ tsk torkad chili

ev. någon chilikrydda eller chiliblandning

saft från 1-2 citroner, gärna rivet skal från ½-1 citron

½ dl olivolja

peppar, salt (lustigt nog brukar räkor vara osalta, om de inte är kokta)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden, lägg räkorna i en skål eller form, häll marinaden över och rör om. Låt stå tills det är dags att grilla.

Lägg dem på grillgallret när glöden är riktigt fin. Ska du grilla grönsaker till är det en god idé att grilla dem först, eftersom räkorna går väldigt fort att grilla. Vänd räkorna efter ett tag när de fått lite färg och blivit rosaröda vilket betyder att de blivit kokta. Grilla dem inte för länge – då blir de bara torra och tråkiga.

Lägg tillbaka de grillade räkorna i marinaden och servera direkt.

Den som vill kan bjuda kokt ris till och kanske någon sås eller salsa. Du finner olika tips här på Katinkas Kitchen under kategorin tillbehör i kolumnen till höger.

Länk till grillade auberginer och zucchini: http://katinkaskitchen.com/?p=11753

Länk till grillade paprikor: http://katinkaskitchen.com/?p=3351

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera