Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vaniljpannacotta med nektarin

nektarinpannacotta 8 Katinkas Kitchen

Vaniljpannacotta gjord enligt konstens alla regler, riktigt krämig och fin och inte för stabbig och geléig, är en riktigt god och lättlagad efterrätt som brukar uppskattas av både stora och små. Jag gör den helst med en topping av något slag. Vaniljbakad rabarber har ni sett tidigare på Katinkas Kitchen. Två av sommarens sydspanska favoriter blev nektarin respektive körsbär. Jag gör en topping av en kompott som antingen läggs på som den är eller görs lite tjockare med en liten mängd gelatin. Nektarinvarianten blir härligt solig och mycket god. Den gör sig tyvärr inte lika bra på bild som den smakar – pröva får du se:)

Du behöver för 5 personer:

5 1/2 – 6 dl grädde

2-2½ msk strösocker (ev. muscavado eller något milt ljust rårörsocker)

2 och 1/4 gelatinblad

Gör så här:

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i vaniljstången som du skurit upp på längden – jag brukar ta en sax och klippa den längs med. Detta gör du för att alla de goda små fröna ska lösgöras och smaksätta grädden. Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen).

Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en skål. Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så inte är för hett när du lägger i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem i gräddblandningen så de löses upp helt. Lyft ur vaniljstängerna och skrapa ur fröna så de är med i pannacottan. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls, och det tar ett litet tag.

Till nektarinkompotten:

3 mogna saftiga nektariner, urkärnade och skalade

ca 1-2 msk socker – börja med en liten mängd och smaka av!

några droppar citron – smaka av!

Gör så här: 

Lägg nektarinköttet tillsammans med lite socker och någon droppe citronsaft i en hög bunke för stavmixer, eller i den mixer du har. Mixa slätt och smaka av – mer socker, citron..? Mixa ihop och ställ åt sidan till servering.

Väljer du att göra nektarinpurén en aning tjockare, som en lös gelé (det blir också väldigt gott) värmer du upp den som hastigast. Blötlägg ett gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, krama ur det och rör ner det i kompotten som du låtit svalna en aning. Rör ordentligt innan du häller toppingen ovanpå pannacottorna. Ställ dem att stelna i kylen, eventuellt med lite plastfilm över.

Ta fram och servera.

Bon appétit önskas med matglada soliga hälsningar från medelhavska Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply