Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Entrecôte Café de Paris

Entrecôte Café de Paris är ett recept som kommer från en restaurang i Génève med namnet Café de Paris som hade som affärsidé att servera just denna rätt, och endast den. Det är kombinationen av det fina köttet stekt till perfektion ihop med det goda kryddsmöret som är hemligheten till dess succé. Jag tror att de serverade sin entrecôte med mer av en smörsås, men det är kryddsmöret som blivit mer vida spritt.

Urspungsreceptet är hemligt och det här är min tolkning av Café de Paris-smöret som jag serverar till antingen skivor av entrecôte eller helstekt entrecôte. Idag blev det med broccoli, kokta morötter och färsklök, sallad och färskpotatis för den som vill och inte kör LCHF.

Du behöver: Entrecôte, beräkna ca 200 gram per person – stek den antingen i skivor (s0m på bilden) eller hel – recept till helstekt entrecôte finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=11411 Vill du göra den på grillen har du det här receptet: http://katinkaskitchen.com/?p=11883

Till smöret behöver du:

100 gram smör

½ tsk paprikapulver

1/4 tsk stark paprika, eller lite mindre mängd cayennepeppar eller chilipulver

1/4-½ tsk curry (bli inte orolig – curryn ger endast en lätt touche och ingen framträdande smak, men är viktig för att få Café de Paris-smaken)

1/4 tsk franska örtkryddor

lite smulad torkad körvel, dragon, salvia, basilika – eller lite av de av dessa kryddor du har hemma

gärna lite persillade-krydda (finns på burk i de flesta affärer)

svart- och vitpeppar, gärna nymalen ett antal tag på kvarnen och gärna lite blandpeppar om du har det

gärna lite chili-limekryddblandning om du har det hemma – det är en kryddblandning från Santa Maria som jag varmt kan rekommendera (utan att få ett öre för det – inte ens prover!)

1/4 tsk salt

Gör så här:

Ta fram smöret och låt det mjukna lite i rumstemperatur. Blanda i kryddorna och pressa i vitlöken. Om du är osäker på vitlökens styrka är det klokt att ta lite i taget, eftersom vitlöken inte ska dominera för mycket utan bara vara med för att ge den fina kryddiga helheten till det här smöret. Saknar du några örtkryddor eller persillade kan du hoppa över det. Rör smöret mjukt och jämnt och lägg upp det i en serveringsskål. Ställ smöret kallt tills det är dags att servera det.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com  

3 Comments to “Entrecôte Café de Paris”

  1. Härligt med lite omväxling till det grillade köttet, Parissmör sitter aldrig fel:)

  2. Magnus says:

    Såg receptet och längtade efter det legendariska cafe de Paris-smöret. Det blev jättegott och smakade precis som vi kom ihåg det. Med grillad entrecote, tomatsallad, bönsallad med rödlök och ruccola och kokta rödbetor med basilika och chèvre- ochett gott glas rött vin – blev det en toppenmiddag.

    Mia & Magnus

  3. katinka09 says:

    Mmm låter verkligen som en härlig middag! Med vänliga matglada hälsningar!

Leave a Reply