Höstpaj

Det kan tyckas tidigt för höstpaj redan i augusti, men jag fick lite höstfeeling under morgonpromenaden med älskat sällskap i form av både vovve och son.

Höstpaj, eller västerbottenpaj med renskav som den egentligen heter, är ett recept som vann en pajtävling i tidningen Land för många år sedan, och har sparats av min mor som nu tyckte att jag skulle skriva om denna goda höstiga paj.

Jag vet inte vem som är upphovsman eller -kvinna till det, men hoppas att denne uppskattar att jag sprider detta utmärkta recept till fler.

Du behöver:

Till pajdegen:

2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

100 g smör

2 msk vatten

alternativt för en glutenfri pajdeg:

ca 3 dl (180 g) fin glutenfri mjölblandning

1 krm salt 75 g smör

1 dl kesella

Till fyllningen:

30 g torkad svamp (till exempel trattkantareller, karl johansvamp, trumpetsvamp)

1 gul lök, skalad och hackad

500 g renskav

1,5 msk smör

1 äpple, skalat och rårivet

1 msk kapris

2 tsk viltkrydda

salt

Till äggstanningen:

3 ägg

1 dl gräddmjölk

1 liten burk crême fraiche (2 dl)

3 dl riven västerbottensost

salt, peppar

Gör så här:

Blötlägg först svampen i vatten.

Gör pajdegen: Blanda samman mjöl och smör i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen. Om du gör den glutenfria pajdegen gör du likadant men tillsätter kesellan efter att ha smulat i hop det glutenfria mjölet och smöret.

Tryck ut degen i en pajform och låt stå i kylen ca 30 min. Låt pajdegen gå upp över kanterna, så håller den sig uppe bättre. Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 min.

Skala och hacka löken. Fräs renskav och därefter svamp och lök i smöret.

Råriv äpplet och tillsätt. (Jag valde att skala och finhacka äpplet) Rör i kapris och viltkrydda. Smaka av med salt. Fyll pajskalet med renskavsfräset.

Vispa äggen lätt, tillsätt mjölk, crème fraîche till äggstanningen, vispa ihop och rör i den rivna osten och slå sedan äggstanningen över renskavsfräset. Grädda i 200 grader ca 30 min eller tills fyllningen har stannat.

Servera, kanske med en grönsallad eller fransk tomatsallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar genom Katinkas Kitchen

Liten kommentar: Runt middagsbordet engagerade sig som vanligt hela familjen kring pajen som blev väldigt uppskattad! Diskussioner uppstod om hur man kanske kunde förbättra denna redan fantastiskt goda paj, och alla var överens om att det var bra att tärna äpplet i stället för att riva. Därutöver ville alla ha en krämigare äggstanning och ingen förstod vad kaprisen hade där att göra annat än som ett sydländskt exotiskt inslag i de nordliga smakerna:) – breddgradskonmpensation kallade dottern det. Däremot var det väldigt gott att servera syltlök till, enades vi om.

Jag kommer därför nästa gång att utesluta kaprisen, ta lite mindre mängd västerbottenost samt göra äggstanningen utan crème fraîche men med 3 dl gräddmjölk (eller bara grädde) och 3 ägg. Återkommer framöver om hur resultatet blev. Den som prövar mina tips i sitt kök får gärna höra av sig med en kommentar om hur det blev!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera